BalkansPress

Dobro došli!

Ričard Grenel, američki izaslanik za Kosovo, predlaže Beogradu i Prištini kineski model ekonomske saradnje po ugledu na Šenžen specijalnu ekonomsku zonu.

Grenel je to rekao za američku Njuzmaks televiziju, nekoliko dana pre razgovora Beograda i Prištine zakazanih za 27. jun u Beloj kući.

Američki izaslanik naveo je da je „ekonomski pristup“ prvi korak da bi se došlo do dugotrajnog rešenja za odnose Beograda i Prištine.

„Odlučili smo da se umešamo jer postoji duga istorija takozvanih eksperata koji su insistirali na političkom pristupu u dijalogu, ignorišući ekonomiju. Kada sam razgovarao sa ljudima i privrednicima u Prištini i Beogradu, jasno je bilo da oni žele ekonomski razvoj, posao za mlade, da žele nadu“, naglasio je Grenel.

Podsetio je na sporazume o obnavljanju avionskog i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine i dodao da žele formiranje „mini Šenžen zone“, aludirajući na prvu posebnu ekonomsku zonu u Kini.

 

Ta zona formirana je 1980. godine i bila je prva takve vrste u Kini, a do sada ih je formirano pet.

U Šenžen zoni sada je smešten veliki broj izvozno orijentisanih firmi. Zahvaljujući toj zoni, koja je imala drugačije propise od ostatka Kine u pogledu oporezivanja, stranih investicija i slobode tržišta, taj nekada mali ribarski gradić sa 30.000 stanovnika za 40 godina postao je megalopolis sa 12,5 miliona stanovnika.

Kineski grad Šendžen

*Šenžen je postao jedan od motora ekonomskog razvoja Kine i u njemu su sedišta nekih od najvećih svetskih kompanija, DEPOSITPHOTOS / LIUFUYU

PROČITAJTE: ŠOK NA KOSOVU: Specijalni sud podigao optužnice protiv TAČIJA I VESELJIJA za ubistvo skoro 100 ljudi

U toj zoni su stacionirane i neke od najvećih svetskih firmi, poput „Huaveja“.

Šenžen zona postala je model za razvoj Kine, jer je omogućila zajednička ulaganja sa stranim investitorima i veliki izvozni potencijal, zbog čega je Kina postala jedna od vodećih svetskih ekonomija.

„Mislimo da je to veoma dobra ideja. Ako možete da kreirate radna mesta, ako možete da dovedete kapital i tako primorate dve strane da se zbliže ekonomski i tržišno, onda su politička pitanja sledeći korak. A politička pitanja su stvar Evrope“, rekao je Grenel.

Scroll to top