BalkansPress

Dobro došli!

Srpska napredna stranka ubedljivo je pobedila na izborima održanim juče u Srbiji: vladajuća stranka osvojila je više od 62 odsto glasova, odnosno čak 180 poslanika u republičkoj Skupštini. Tako ujednačena pobeda bila je očigledna i širom zemlje.

Lista Ivica Dačić - SPS – JS-Dragan Marković Palma 10,6 odsto odnosno 32 mandata. Cenzus je još prešla i lista Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju sa 3,8 odsto odnosno 11 mandata, Savez Vojvođanskih Mađara sa 2,5 odsto ili 9 mandata.

U parlament Srbije ulaze i liste Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo sa 1 odsto osvojenih glasova ili 4 mandata, kao i liste Albanska demokratska alternativa sa 0,9 odsto, tj. 3 mandata i SDA Sandžaka sa 0,7 odsto ili 2 mandata.

Stari grad i Vračar

A ovaj trijumfalni pohod SNS počeo je, zapravo, na "gostujućem terenu": - beogradskim opštinama Stari grad i Vračar, donedavno bastionima Demokratske stranke i njenih derivata.

Obrnuo se ćurak ovog 21,. juna, pa je SNS u centralnim prestoničkim opštinama osvojila ubedljivu većinu: na Vračaru 33 mandata od 63, odnosno 49,9 odsto, a na Starom gradu takođe veoma visokih 46 odsto.

 

Niš

Predstavnici SNS u Nišu saopštili su da su, prema obrađenom izbornom materijalu sa velike većine izbornih mesta, odneli ubedljivu pobedu na lokalnim izborima.

Načelnica Nišavskog okruga i prva na listi SNS za lokalni parlament Dragana Sotirovski rekla je da je na osnovu obrađenog materijala sa 144 od 176 biračkih mesta SNS osvojio 60,11 odsto glasova, a da iza njih slede SPS (8,34) i SPAS Aleksandra Šapića (5,07) pa onda lokalna koalicija “Niš, moj grad” koja je dobila pet odsto glasova, dok su ostale liste trenutno ispod tri odsto glasova.

Načelnica Nišavskog okruga i prva na listi SNS Dragana Sotirovski

*Načelnica Nišavskog okruga i prva na listi SNS Dragana Sotirovski, FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

- SNS je pokazala jako veliku snagu u ovom trenutku. Hvala Nišlijama i žiteljima okruga koji su izašli i zaokružili broj 1 na svim biračkim mestima i time dali poverenje SNS i predsedniku Aleksandru Vučiću i svima nama koji smo na lokalu i koji ćemo ubuduće predstavljati grad i gradske opštine - rekla je Sotirovski.

Ona je potvrdila da je na jugu Srbije, najveća podrška SNS lista za republički parlament dobila u Doljevcu, gde je osvojeno oko 89 odsto glasova.

Kragujevac

Na izbore u Kragujevcu izašlo je oko 49 odsto od ukupno 153.336 građana upisanih u birački spisak.

Pobeda SNS na lokalnim izborima Nikola Dašić i Radomir Nikolić

*Pobeda SNS na lokalnim izborima Nikola Dašić i Radomir Nikolić, FOTO: NEBOJŠA RAUS / RAS SRBIJA

Za 87 odborničkih mesta konkurisalo je 14 lista, a na osnovu prvih rezultata izvesno je da je lista SNS dobila većinu kao i njihov kandidat za gradonačelnika Nikola Dašić - više od 40 odsto glasova.

Na drugom mestu je opozicioni blok bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića "Svi na ovu stranu", koja je osvojila oko 20 odsto glasova. Za treće mesto bore se "Alternativa" Slađana Rakića i SPS.

- Iznenađen sam rezultatima zaista. Verovao sam u pobedu. Tu nema dileme. Ne mogu da protumačim sve to šta je i kako je - rekao je Veroljub Stevanović.

 

Jagodina

Koalicija JS, SPS i SNS u Jagodini dobila je 78 odsto glasova građana za lokalnu Skupštinu, izjavio je predsednik Gradskog odbora JS Zoran Gligorijević.

On je na konferenciji za medije u Štabu JS, ocenio da je ovo "jedna od najubedlivijih pobeda u Srbiji na lokalnim izborima".

Čajetina

Milana Stamatovića očekuje peti uzastopni mandat na mestu predsednika opštine Čajetina pošto je koalicija koju je predvodio ponovo dobila ubedljivu podršku meštana ove lokalne samouprave.

Kuriozitet izbora u Čajetini, je da su sve stranke i koalicije koje su učestvovale na lokalnim izborima prešle cenzus i imaće svoje predstavnike u opštinskom parlamentu.

Milan Stamatović

*Milan Stamatović, FOTO: RAS SRBIJA

Lista „Milan Stamatović – Zdrava Srbija – Demokratska stranka Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije“ na izborima za sastav Skupštine opštine Čajetina osvojila je 5.231 glas, osnosno oko 61 odsto od ukupno izašlih birača. Ovim se Stamatoviću pruža prilika da još jednom samostalno formira vlast.

Za listu „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ glasalo je 2.284 Čajetinaca, odnosno 26 odsto građana koji su iskoristili pravo glasa. U Skupštini opštine Čajetina biće zastupljene i preostale dve liste koje su učestvovale na izborima – Socijalistička partija Srbije za koju se izjasnilo oko pet odsto građana i POKS koji je dobio poverenje četiri odsto izašli na izbore.

Svilajnac

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbore u opštini Svilajnac je osvojila Grupa građana okupljena oko aktuelnog predsednika opštine Predraga Milanovića koji je osvojio 47 odsto glasova. Na drugom mestu je lista SNS, trći je SPS, a četvrti GG "Samo napred Svilajnac".

Predrag Milanović

*Predrag Milanović, FOTO: G. JEVREMOVIĆ / RAS SRBIJA

Valjevo

Prema prvim rezultatima, SNS je odnela pobedu u Valjevu, dok su drugi socijalisti. Osim te dve stranke nijedna od ostalih sedam lista učesnica lokalnih izbora nije uspela da pređe cenzus.

Paraćin

Prema do sada obrađenim podacima u opštini Paraćin vlast je preuzela Srpska napredna stranka. Po broju osvojenih glasova, drugo mesto pripalo je listi građana čiji je nosilac Saša Paunović, aktuelni predednik ove opštine. Paunović je izašao iz Demokratske stranke koja je bojkotovala izbore.

 

Šabac

U Šapcu još nisu saopšteni ni preliminarni rezultati, ali se spekuliše da su tri najveće liste prešle cenzus i ulaze u gradsku skupštinu.

To su liste: "Aleksandar Vučić-Za našu decu", Šsabac je naš" Nebojše Zelenovića i "Novi tim za Šabac" - Jelena Milošević. U većini seoskih mesnih zajednica SNS je odnela pobedu.

Naime, po nezvaničnim podacima iz izbornih štabova partija u Valjevu, odbornike u Skupštini grada imaće samo SNS i SPS. Od 51 odbornika u Skupštini grada, naprednjaci će imati više od 30 mandata, dok će SPS pripasti ostatak.

Kandidat SNS za gradonačelnika Valjeva Lazar Gojković na biračkom mestu

*Kandidat SNS za gradonačelnika Valjeva Lazar Gojković na biračkom mestu, FOTO: RAS SRBIJA

Novi Pazar

Pristalice Sandžačke demokratske partije (SDP) uz vatromet i pesmu ispred stranačkih prostorija proslavile su, prema nezvaničnim informacijama, ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u Novom Pazaru.

Na osnovu 60 odsto obrađenih glasova, prema podacima izbornog štaba te stranke, lista “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” osvojila je 52,8 odsto glasova i moći će sama da formira vlast.

Na drugom mestu, prema podaci SDP-a, je Stranka pravde i pomirenja sa 21 odsto osvojenih glasova, ispred SDA Sandžaka sa 17 odsto i koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke koja je osvojila oko 10 odsto glasova izašlih birača.

 

Topola

Jedni od najzanimljivih lokalnih izbora odigrali su se u Topoli, a lista Dragana Jovanovića osvojila je 3.952 glasa, dok je SNS na čijem čelu je bio Igor Petrović osvojila 3.391 glas, prema nezvaničnim informacijama.

Kako saznajemo, postoji mogućnost da se na nekim biračkim mestima ponove izbori zbog manjih nepravilnosti, pa da ovo i ne bude konačan rezultat.

Dragan Jovanović predsednik Skupštine opštine Topola

*Dragan Jovanović predsednik Skupštine opštine Topola, FOTO: NEBOJŠA RAUS / RAS SRBIJA

Jovanović, koji je ove godine bio na zajedničkoj listi sa Milanom Stamatovićem i Verkom Stevanovićem, ranije je vodio topolsku opštinu kao predvodnik liste SNS. Ovo je bio prvi put da SNS samostalno izlazi u Topoli pa je i njhov rezultat vredan pažnje - lista koju je predvodio novinar i književnik iz Topole Igor Petrović imaće 14 odbornika, a Jovanović 16.

I grupa građana “Novi ljudi”, lokalna građanska opozicija koju predvodi učitelj Mirko Jevtić, ponovo će se naći u lokalnom parlamentu, a procenjuje se da će imati šest odbornika.

Svoje predstavnike će imati i lista SPS-JS (četiri odbornika) i zajednička lista monarhista koja će imati jednog.

 

Vojvodina

Na izborima za Skupštinu AP Vojvodine, lista oko SNS osvojila je 59,34 odsto glasova. Ovo su podaci koje je izneo izborni štab SNS. Prema tim podacima, SVM je osvojila 13,4, SPS 8,16, Vojvođanski front 4,6 i POКS 3,18 odsto.

Kada je reč o izborima na nivou grada Novog Sada, a prema podacima izlazne ankete Ninamedije, na lokalnim izborima u Novom Sadui SNS je osvojio apsolutnu većinu - 57,6, slede SPS 11,3, SRS 5,6, Vojvođanski front 4,9, Metla 3,9, Spas sa 2,9, Sasvim druga priča sa 2,6, SVM sa 2,3 i Istina sa 1,7 odsto glasova, kao i Neka maske padnu, dok je Ruska stranka osvojila 1,2 odsto.

Glasanje u Novom Sadu

*Glasanje u Novom Sadu, FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Subotica

Iako još nisu saopšteni preliminarni rezultati iz lokalnog sedišta Srpske napredne stranke, kako „Blic“ saznaje ova stranka je pobedila na izborima u Subotici. Za sada, prema nezvaničnim rezultatima, SNS ima većinu blizu apsolutne.

Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je u sedištvu ove stranke, da je današnji dan doneo i istorijsku pobedu SVM-u.

- Ono što je potpuno sigurno je da je SVM danas dobio blizu 70.000 glasova ili čak i više. To je izuzetno veliki broj imajući u vidu da nas nije više nego što nas je bilo pre nekoliko godina. Dokaz uspešnosti je i da je SVM prema procenama osvojio devet poslaničkih mandata. SVM je imao devet poslaničkih mandata imao samo jedanput u svojoj istoriji i to pre 27 godina. Taj rezultat smo uspeli ponoviti – rekao je Ištvan Pastor.

Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara

*Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Sremski okrug

Na području Sremskog okruga glasalo se u sedam opština, a u svakoj je izlaznost bila preko 50 odsto. Rekorder Srema je opština Pećinci gde je glasalo 70,81 odsto birača. Prema nezvaničnim rezultatima, u svim opštinama u Sremu pobedu su odneli naprednjaci.

U Sremskoj Mitrovici prema do sada obrađeni rezultati, SNS ima 59, 6 %, SPS, 8,73 %, Grad za sve nas – Vladimir Petković, 15, 12 %, POKS, 2,96. Na izborima za skupštinu AP Vojvodine lista “Aleksandar VučIć – Za našu decu” osvojila je prema nezvaničnim informacijama 64,94%, SPS 9,11 %, a SRS 2,65.

Prema prvim podacima u Irigu je lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” osvojila 66,19%, a u Opštini Inđija oko 65 odsto. U ovoj opštini u lokalnom parlamentu naći ce se i Grupa građana “Inđija i ti”.

Lista “Aleksandar VučIć” – Za našu decu” u Rumi, na osnovu 50 odsto obrađenih podataka osvojila je 66% glasova na lokalnom nivou dok je na Pokrajinskom nivou osvojila 64%, SPS 12% Metla 5,6, POKS 4,2, Vojvođanski front 3,5 i SRS 3,4.

Očekuju se i zvanični rezultati IPSOS Srbija i CeSID-a za pokrajinske i parlamentarne izbore.

Scroll to top