BalkansPress

Dobro došli!

Nisam sin crnogorskog stijenja i čuvar njihovog poštenja, ja sam iz Srbije, ali imam samo prezir kad nekadašnji najbolji saradnici Slobodana Miloševića i čuvari srpstva sada govore antisrpskim jezikom, poručuje ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Nemojte da preterujete, nemojte da mislite da svaku noć u Srbiji razmišljaju zašto je Crna Gora otišla. Idite gde hoćete, srećan vam put, samo nemojte da dirate Srbe, rekao je Dačić.

PROČITAJTE: Dačić: Bila je greška što smo pravili državu sa njima, ali dolazi kraj i Crnogorcima u Beogradu!

Srbija apeluje na crnogorske vlasti da nađu zajednički jezik sa svojim građanima srpske nacionalnosti i svojom crkvom i odbacuje svaki pokušaj da se njoj pripiše odgovornost za stanje u Crnoj Gori, kaže Dačić i pita da li je Srbija jedina zemlja koja ne sme da brine za svoje sunarodnike u susedstvu.

 

Ističe da je jedini put za stabilnost Crne Gore dogovor, a da izbegavanje dijaloga samo može da vodi ka daljoj eskalaciji sukoba.

- Veoma je važno da se problemi rešavaju dijalogom. Za nas nikakav problem ne predstavlja da li građani Crne Gore žele da žive zajedno sa Srbijom ili žele da imaju svoju državu. Pitanje suverenosti i nezavisnosti Crne Gore nema nikakve veze sa pravima srpskog naroda, građana Crne Gore, kojih ima više od 28 odsto. Niti sa SPC, odnosno Mitropolijom crnogorsko-primorskom. Odgovoriću nekadašnjom izjavom Mila Đukanovića: bestidne su i besplodne pretnje crnogorskom narodu srpskom hegemonijom. Apsolutno je u pravu. To su velike laži koje prikrivaju suštinu problema a to je da ne postoji dijalog o ključnim pitanjima, da je zakon o veroispovesti donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, da neke mere jasno govore o nameri da se otima imovina SPC, a kad je reč o najnovijim dešavanjima, šta je bio razlog za određivanje pritvora vladike Joanikija i sveštenika? Naravno da je trebalo da poštuju zdravstvene mere, ali ovakav odnos je pokazao da se namerno htelo da neko bude u pritvoru. Takođe prekršena je evropska konvencija o ljudskim pravima jer nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru advokatu kog je vladika odredio. Ako je interes smirivanje situacije to nisu pravi potezi. Srbija je reagovala veoma uzdržano. Mi smo pozivali na mir, i danas pozivamo na dijalog,. da se nađe zajednički jezik. To su njihovi građani, njihova crkva.

 

Dačić takođe navodi da Srbi u Crnoj Gori ne treba da strahuju, ali da razlog za uzdržanost postoji.

- Nema razloga za strah, ima razloga za uzdržanost. Njihov je cilj da bude što manje građana koji će se izjasniti kao Srbi. Srbi treba da izdrže i ne smeju da dozvole da počnu da mrze Crnogorce, ni Crnogorci ne smeju da dozvole da počnu da mrze Srbe jer mi nemamo bližih. Njihove pradede su bili Srbi, očevi su bili Jugosloveni, sad su možda Crnogorci ali svejedno mi smo braća. To je ista krv. I zato ako smo braća po krvi, ako imamo zajedničku istoriju hajde da imamo zajedničku budućnost. Nećemo biti u istoj državi? Pa šta. To nije razlog da se sada osporavaju prava srpskog naroda koji ne želi da osporava nezavisnost Crne Gore i njeno pravo da ide svojim putem. Dosta više sa tim lažima. Oni su se žalili NATO-u i Evropskoj uniji na nas. Svaka zemlja na svetu ima pravo da brine o svom narodu koji živi u drugoj državi, jedno Srbija to ne sme. Neki su brinuli sa preko 15.000 kilometara za druge narode - videli ste kako su se Medlin Olbrajt i Klinton sekirali za Albance na Kosovu - a mi ne smemo da brinemo za Srbe koji su tu. Da ne pričam o tome da je mešanje u unutrašnje stvari koje je došlo iz Crne Gore najbrutalnije kad je reč o Srbiji - to je priznanje je Kosova. Mi bi trebalo da svaki put kad oni pomenu Kosovo kao nezavisno da uložimo protestzbog mešanja u unutrašnje stvari. Hoćemo time da se bavimo? I pored svega, ne smemo da dođemo u situaciju da dođe do sukoba, a možda bi neki to želeli.

Dačić ističe da je najbitnije da sedne i razgovara:

- Moj dobronameran savet jeste da se sedne i razgovara. Svaki dijalog je bolji od sukoba. Ne sme se dovesti do toga da to ne bude racionalan dijalog nego da se stvori atmosfera da su to sve antisrpski potezi, da je reč o negiranju prava srpskog naroda i SPC. Anaročito ako se stekne uverenje da neko pokušava da otima svetinje. Za sveta mesta su uvek govorili da niko ne treba da u njih dira. Kada bi te svece pitali da li su Srbi ili Crnogorci mislim da bi bili iznenađeni.

Scroll to top