BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Rusije Vladimir Putin u oktobru će doći u radnu posetu Srbiji tokom koje će prisustvovati centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save na Vračaru, saznaju "Novosti".

Kao što je poznato, Rusija je uložila veliki novac u oslikavanje Hrama i ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole. Vučić je Putina pozvao da bude gost na svečanosti povodom završetka radova prošlog decembra tokom posete Sočiju, a da će doći u Beograd tim povodom, Putin je preksinoć potvrdio tokom telefonskog razgovora sa srpskim predsednikom.

PROČITAJTE: Gazde OTIMAJU minimalac radnicima: Umesto 30.000 koje im je država uplatila zaposlenima stiže umanjen iznos

Prema našim informacijama, Putin je u četvrtak tražio da čuje i kakva je situacija posle hapšenja vladike Joanikija u Crnoj Gori, a Vučić ga je informisao i o tenzijama na Kosovu i Metohiji, i o zavođenju najnovijih nameta na srpsku robu.

 

Putin je, podsetimo, zajedno sa Vučićem i patrijarhom Irinejem, posetio Hram Svetog Save u januaru 2019. Dvojica predsednika i patrijarh su simbolično na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića - crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.

Uz rusku pomoć finansirana je izrada kupole u mozaiku od stakla i kamena, površine 1.248 kvadrata, što će ovu kupolu činiti najvećom u pravoslavnim hramovima urađenu u mozaiku. U uređenje ove svetinje, ruska kompanija "Gaspromnjeft" uložila je najpre 4 miliona evra, a zatim još šest prošle godine.

SPC se za svečanost povodom završetaka radova na hramu i svetosavskom platou priprema kao za prvorazrednu ove godine, i u planu je da njoj prisustvuje i delegacija Ruske pravoslavne crkve, s obzirom na to da se na hram gleda i kao na simbol duhovnog jedinstva i istorijskih veza srpskog i ruskog naroda.

*Foto: Tanjug, S. Radovanović

PROČITAJTE: Šta nas čeka nakon korone? Treći svetski rat, bolest Trampa, atentat na Putina i smrt engleske kraljice?!

OSNOV JE REZOLUCIJA 1244

PO pitanju Kosova i Metohije, kako je Putin informisao srpskog predsednika u Sočiju, Kremlj nije promenio poziciju:

- Osnov za njegovo rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Rusija se zalaže za poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije i adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Scroll to top