BalkansPress

Dobro došli!

U dosadašnjem delu zime koja je počela 1. decembra još nismo imali nijedan zimski ciklus, a samim tim nije bilo značajnijeg snega.

Prema objavljenoj mesečnoj prognozi na stranicama EFFIS-a, zima u Evropi je gotova.

Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim nedeljama do 1. marta i početka proleća. Očekivano temperaturno odstupanje je najizraženije u Rusiji.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih mogućnosti ili možda čak i ciklona koji mogu doneti sneg, ali od velikih zimskih scenarija čini se da nema ništa. Tome u prilog ide i činjenica da se predviđa manje padavina od proseka, što znači nastavak tople anticiklonske dominacije.

 

I Servis Severe Weather Europe je objavio šta nas očekuje u februaru, a najavili su i kakvo bi moglo biti proleće.

S obzirom na to da će se nad većim delom Evrope i Azije zadržavati visok pritisak vazduha, i tokom februara se na tom području očekuju temperature iznad proseka za to doba godine. To znači da se dodatno povećava verovatnoća da nad kontinentalnom Evropom neće biti pravog zimskog vremena.

Kako napominju meteorolozi, uvek postoji mogućnost tranzicijskog hladnog uzorka, ali prema trenutnim analizama za to postoji vrlo mala šansa. Kako krećemo u februar, tako polarni vrtlog polako gubi na snazi i bilo kakva veća promena u dinamici, u smislu dolaska hladnog vazduha, bila bi prekasna za stvaranje održivog obrasca hladnog vremena.

Vidljiva je prevaga visokog pritiska vazduha na severu Tihog okeana, zapadnim Atlantikom i Evropom.

S obzirom na pritisak vazduha, i u martu, aprilu i maju se u Evropi i Aziji očekuju temperature više od prosečnih za to doba godine.

Što se tiče padavina, na jugu Evrope očekuje se sušnije vreme. Kontinentalna Evropa trebalo bi da ima prosečne količine padavina, što znači da se ne očekuju dugotrajna sušna razdoblja. Niži vazduh nad Atlantikom mogao bi da dovede do veće količine padavina u centralnoj i severnoj Evropi.

Scroll to top