BalkansPress

Dobro došli!

Beograd ne može da bude zadovoljan dinamikom otvaranja pregovaračkih procesa. "Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana.

Ako im je to u redu hvala, ako nije... isto hvala", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pokrenuo temu: "Da li Srbija odustaje od EU?"

PROČITAJTE: Preživeo je pravi pakao: Krenuo u šumu po drva, kada ga je napalo krdo divljih svinja

 

Da je put Srbije ka EU otežan dovoljno je jasno nakon poruke iz Pariza koja još nije dala zeleno svetlo za održavanje Međuvladine konferencije sa Srbijom. Ipak, Srbija i dalje ponavlja da je na evropskom putu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s delegacijom Evropskog parlamenta u kojoj su izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber.

*foto: Prentscren

Nakon tog sastanka predsednik Vučić nedvosmisleno je rekao da je put Srbije ka EU neupitan, ali da Beograd očekuje jasne smernice i odrednice iz Brisela.

Predsednik je istakao da će Srbija bez obzira na odluke EU o otvaranju poglavlja nastaviti sa reformama, zbog sebe, a ne kako je kazao zbog Brisela.

 

- Ako im je to u redu hvala, ako nije... isto hvala. Mi ćemo se racionalno i pragmatično ponašati i gledati šta da uradimo za svoju zemlju - poručio je Vučić.

- Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmenu u visini od 67 odsto. Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo broj nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU. Vučić je ukazao da je kompromisno rešenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema I ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo. - objasnio je on.

*foto: Prentscren

Da Srbija nije zadovoljna jasno je istakla i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ona je izrazila nadu da će na kraju predsedavanja Finske Evropskim savetom doći do otvaranja pregovaračkih poglavlja.

 

Srbija je prema njenim rečima spremna za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja i dodala da ne može biti zadovoljna dinamikog njihovog otvaranja.

*foto: Nemanja Pančić

"Moram da kažem da je i poglavlje 2 bilo spremno za otvaranje, nisu morali da ga preskoče. Njima to ne bi puno značilo, a nama bi dalo dodatni podstrek. Poglavlje 2 je sloboda kretanja radnika", rekla je Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Od četiri poglavlje se otvara jedno i "to je poruka da ćemo ići sporije nego što želimo".

 

"Ali sa druge strane je i poruka da proces nije prekinut, da se proces nastavlja, makar i ovako sporo. To je ipak jako važno, naručito imajući u vidu blokadu koju su doživele Severna Makedonija i Albanija", rekla je Grubješićeva i dodala da proces sa Srbijom nije blokiran.

*foto: EU

Bilo kako bilo zemlje članice Evropske unije postigle su saglasnost (još uvek nezvanično, čeka se, kako je gore navedeno da Pariz da amin) da se u decembru otvori jedno poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

 

Na međuvladinoj konferenciji 10. decembra biće otvoreno poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala, prenosi javni servis.

Tehnički spremna za otvaranje u ovom trenutku su još i poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, poglavlje 21 o trans-evropskim mrežama i poglavlje 14 o politici saobraćaja, ali politička saglasnost postignuta je samo za poglavlje 4.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji rekao je u Evropskom parlamentu da se "radi na otvaranju jednog poglavlja sa Srbijom", ali da su očekivanja mnogo veća od jednog poglavlja.

"Kao zemlja koja već vodi pregovore, Srbija treba da ubrza reforme vezane za članstvo u EU. Potrebni su čvrsti i opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava i slobode medija", rekao je Varheji.

U dosadašnjem toku pregovora koji su započeli u januaru 2014. Srbija je otvorila 17 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a prelimnarno zatvorila dva.

U ovoj godini Srbija je otvorila do sada jedno poglavlje – poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top