BalkansPress

Dobro došli!

Snaga na raspolaganju: Srbija je trenutno jača od svake zemlje u regionu, nabavkom novih helikoptera razlika se znatno uvećava. 

 PROČITAJTE: 

Četiri nova helikoptera „mi-35M“, koje je Srbija kupila od Rusije, juče su stigla na aerodrom „Pukovnik Milenko Pavlović“ u Batajnici, čime je Vojska Srbije dokazala da je apsolutni lider u regionu po kvalitetu i snazi vojne opreme, ocenjuju sagovornici Kurira. Naime, helikopteri su pre dogovorenog roka teretnim avionom „ruslan“ dopremljeni iz Rostova na Donu, preko Bugarske, u vazdušni prostor Srbije.

Iako je isporuka bila zakazana za prvu polovinu naredne godine, helikopteri su u Srbiju dopremljeni dva dana uoči sastanka predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

 

Najjači

Vojno-politički analitičar Zoran Dragišić ističe da se nabavkom najnovijih helikoptera znatno povećavaju borbene i manevarske sposobnosti srpske vojske i da Srbija postaje znatno jača od svih zemalja iz okruženja. - Ti helikopteri će u velikoj meri ojačati naše vazduhoplovstvo. Pojedinačno, Srbija je trenutno jača od svake zemlje u regionu, ali ne treba zaboraviti da su naši susedi u NATO alijansi, što im daje veliku prednost. Član 5 Atlantskog ugovora omogućava zemljama NATO sklonište ispod moćnog kišobrana - podvukao je Dragišić.

*Foto: Zorana Jevtić

Velika razlika

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je ova nabavka važan iskorak u modernizaciji tehnike, koja je nova, koju do sada nismo imali, što je dobra investicija za našu vojsku. - „Mi-35M“ ima svoju svrhu u pretpostavljenim scenarijima u slučaju terorističkih i pobunjeničkih dejstava. U toj kategoriji spada i adekvatna tehnika. Srbija je vojno neutralna zemlja i mora da sprovede modernizaciju opreme. Kada pravite poređenje šta vam treba, onda poredite okruženje. Ali nije dobro stvarati klimu rivaliteta u okruženju i brojati ko ima čega više - navodi Radić.

 

Major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera „mi-35M“, istakao je ranije da je razlika velika u odnosu na ono što su dosad imali.

*Foto: EPA

Srpska narudžbina prioritet 

ZA BRZU ISPORUKU ZASLUŽAN ŠOJGU

Svetozar Jokanović, ekspert za rusku avijaciju, ističe doprinos ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua brzoj isporuci helikoptera i navodi anegdotu koju mu je ispričao Rus zaposlen u holdingu „Helikopteri Rusije“. - Jedno jutro je u proizvodnu salu ruskog zavoda ušao poslovođa i prisutnima se obratio pomalo dramatičnim tonom: „Ostavite sve, srpska narudžbina se mora ispuniti!“. Svi koji su se tu zatekli, ma šta da su u tom trenutku radili, napustili su svoje mesto i krenuli da završe helikoptere koje je naručila Srbija.

Mi-35M Karakteristike

- Jurišni borbeni helikopter

- Oklopljen i snažno naoružan

- Maksimalna brzina od 310 kilometara na čas

- Operativna visina od 5.400 metara

- Dolet do 460 kilometara

- Dolet s dopunskim rezervoarima do 1.085 kilometara

- Prevozi do osam vojnika s punom opremom i ličnim naoružanjem 

Upotreba 

- Vatrena podrška trupama na zemlji

- Specijalni desant

- Transport naoružanja i opreme

- Medicinska evakuacija ranjenika s linije fronta

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top