BalkansPress

Dobro došli!

Favorit za novog prištinskog premijera Aljbin Kurti izbacio je u javnost Nenada Rašića kao svog prvog pika za srpskog predstavnika u njegovoj eventualnoj Vladi. Pošto je decidno kazao da neće razgovarati sa "Srpskom listom", koja je na nedeljnim izborima demolirala sve ostale srpske partije na Kosmetu i jedina ima puni legitimitet da predstavlja interese srpskog naroda, Kurti je našao zamenu u čoveku čija je koalicina lista "Sloboda" osvojila 719 glasova ili 0,09 odsto.

Kurti se malo zaigrao, jer prema tamošnjem Ustavu srpski predstavnici u parlamentu moraju da daju saglasnost za izbor ministra iz srpske zajednice, a svih deset poslaničkih mesta osvojila je upravo "Srpska lista".

Međutim, nema sumnje da će lider "Samoopredeljenja", ako bude u prilici da formira Vladu, pokušati da izigra pravila i isforsira Nenada Rašića u ministarsku fotelju.

Rašić se uoči poslednjih vanrednih izbora proslavio spotom u kojem je govorio na albanskom jeziku, o Kosovu se izjašnjavao u kontekstu najmlađe države na svetu, a "Srpsku listu" je nazvao političkim monstrumom.

 

On je 2014. godine osnovao "Progresivno demokratsku stranku" na KiM, koju je predstavljao kao "partiju umerenih Srba". Pre toga, bio je član Srpske liberalne stranke Slobodana Petrovića.

Rašić je od 2007. do 2014. godine bio ministar za rad i socijalno staranje u Vladi Kosova. Godinu dana posle izbora u junu 2014, na kojima je u parlament ušao kao kandidat svoje novoosnovane partije, priključio se poslaničkom klubu "Srpske liste". U tom periodu kritikovao je albanske političare što ne sprovode Briselski sporazum, dok je nekoliko godina pre toga iznosio stav da je taj sporazum loš po Srbe na Kosovu i da vodi ukidanju institucija Srbije na Kosovu.

PROČITAJTE: IZ SRBIJE BEŽAO PREOBUČEN U ŽENU, ZATVARAN ZBOG TERORIZMA: Ko je Aljbin Kurti, lider "Samoopredeljenja"?

Bio je i kandidat na izborima za predsednika opštine Gračanice 2015. godine, a 2017. nije uspeo da dođe do poslaničkog mesta.

Prošle godine je izjavio da Srbi "prosto nemaju drugu državu, niti viši organ vlasti nego što je Beograd".

Zbog poruka iz njegovih prošlonedeljnih spotova, predsednik Nove partije Kosova Dragiša Mirić, kao i Danijela Mirić Arsić i Ljubiša Mirčić napustili su koaliciju "Sloboda".

Scroll to top