BalkansPress

Dobro došli!

Tropsko vreme sa visokim temperaturama koje je obeležilo početak ove nedelje prekidaju lokalne vremenske nepogode propraćene obilnijim pljuskovima i pojavom grada, a Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje da će one zahvatiti severne, zapadne i centralne krajeve.

*FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

- Današnji dan protiče u znaku sunčanog i tropskog vremena. Temperatura će biti visoka - u većini predela biće od 30 do 34 stepena. U poslepodnevnim i večernjim satima očekuje se pojava hladnog fronta, te će u severnim i zapadnim, a potom i centralim delovima zemlje doći do naoblačenja i lokalnih pljuskova koji će biti propaćeni grmljavinom i pojavom grada. Najveća opasnost će biti na području Vojvodine, Beograda, Šumadije, Podunavlja, Pomoravlja, Zapadne Srbije, Mačke i Kolubarskog okruga. Tamo će biti olujni pljuskovi, grad i intezivni vetar - kaže Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weather2Umbrella".

U navedenim krajevima Srbije se očekuju lokalne vremenske nepogode: obilni pljuskovi, grmljavine, pojava grada i kratkotrajno olujni vetar, upozorio je danas RHMZ.

Crveni meteoalarm RHMZ-a na snazi je u Pomoravlju, Šumadiji, Sremu i zapadnoj Srbiji. Narandžasti meteoalarm na snazi je za Bačku, Banat, Beograd, istočnu, jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju, kao i za Kosovo i Metohiju.

 

Vremenske nepogode i u Evropi

O promeni vremena oglasio se i ugledni globalni meteorološki servis AccuWeather, piše Jutarnji.hr.

- Predah od vrućina u većem delu Evrope koja je bila pogođena nezapamćenim toplinskim talasom doći će u obliku potencijalno opasnih oluja - piše Accuweather, kako prenosi "Istramet".

- Sukob vrućeg i vlažnog vazduha na označenom području pogodovaće razvoju jakih oluja. U nedelju će se jaki grmljavinski uslovi razvijati od Hrvatske pa sve do Bugarske. Izolovanih grmljavinskih uslova može biti i na istoku Španije - navodi AccuWeather.

- Jake oluje biće izolovane, ali svaki sistem moći će uzrokovati lokalne poplave, razorne vetrove - rekao je meteorolog AccuWeathera Tajler Rojs. U nedelju se najveće nevreme očekuje u severoistočnoj Italiji odakle će se širiti na balkansko poluostrvo - dodao je.

Glavne zone opasnosti u nedelju uključuju Udine, Zagreb, Sarajevo, Beograd, Temišvar i Cluj-Napocu. Nova serija nestabilnosti za područje od juga Francuske do BiH izgledna je već u utorak, izvestio je američki AccuWeather.

RHMZ izdao crveni meteo alarm

*RHMZ izdao crveni meteo alarm, FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

 

Od ponedeljka nestabilno vreme

Nakon velikih vremenskih nepogoda, jutro u novoj nedelji počeće sa pljuskovima i grmljavinom na istoku, a na severu i u ostalim delovima zemlje biće pretežno sunčano vreme.

Vremenska prognoza za Beograd

*Vremenska prognoza za Beograd, FOTO: WEATHER2UMBRELLA.COM / SCREENSHOT

- U ponedeljak posle podne, na jugu i jugozapadu zemlje mogući su pljuskovima, a u toku noći sa severozapada stiže novo naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće neće preći 30 podeljak - biće od 26 do 30 stepeni, što je za oko pet stepeni svežije nego danas.

Vremenska prognoza za Novi Sad

*Vremenska prognoza za Novi Sad, FOTO: WEATHER2UMBRELLA.COM / SCREENSHOT

 

U utorak će u Novom Sadu biti promenljivo oblačno, sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 25 stepeni. Duvaće slav vetar. U sredu je u nekim delovima zemlje moguća ponovna kiša praćena grmljavinom.

- U sredu će biti dosta svežije, maksimalna temperatura će biti ispod 20 stepeni. U četvrtak će jutro biti sveže, sa mogućom maglom, a tokom dana će biti pretežno sunčano i toplije u odnosu na sredu. Temperatura će biti oko 25 stepeni. Već u petak će biti umereno oblačno i sunčano sa maksimalnom temepraturom od 24 do 28 stepeni - kaže Đurić.

Vremenska prognoza za Kragujevac

*Vremenska prognoza za Kragujevac, FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

U Kragujevcu će u sredu padati jaka kiša i maksimalna dnevna temperatura će biti 20 stepeni, a jutarnja 15. Od četvrtka se očekuje lepše i toplije vreme bez vetra.

Vremenska prognoza za Niš

*Vremenska prognoza za Niš, FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Slično vreme će biti i u Nišu, gde će u sredu takođe padati kiša i duvati jači vetar. Temperatura neće preći 20 podeljak. U četvrtak će biti sunčano i malo oblačno vreme sa slabim vetrom, a u petak se očekuje povremena kiša, ali maksimalna dnevna temperatura će biti 27 stepeni.

Đurić dodaje da narednih deset dana nećemo imati tropski talas sa visokim temperaturama, već da će ona biti u proseku.

Scroll to top