BalkansPress

Dobro došli!

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je novo upozorenje prema kome će Srbiju večeras opet pogoditi olujno nevreme sa gradom i 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru. U značajnom delu zemlje na snazi je crveni metoalarm.

- Pre podne u Vojvodini, posle podne, večeras i u toku noći i u ostalim predelima nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će biti intenzivniji u severnim, zapadnim i centralnim delovima zemlje, kao i na teritoriji grada Beograda. Očekuju se i vremenske nepogode, od 20 do 40 litara kiše u kratkom vremenskom periodu, lokalno i više, grad i olujni vetar - navodi se u upozorenju RHMZ.

 

Tokom dana u čitavoj Srbiji smenjivaće se sunčani i oblačni intervali, dok nas u popodnevnim i večernjim časovima ponovo očekuje nevreme praćeno grmljavinom i jakim pljuskovima.

Očekuje se da će za veoma kratki period pasti od 20 do 40 litara kiše, što je više nego za vreme nevremena koje je u četvrtak pogodilo Beograd, kada je palo neverovatnih 33 litara kiše za svega sat vremena!

nevreme region, kombo

FOTO: SCREENSHOT

Olujna kiša tokom prethodnih nekoliko dana napravila je mnogo štete u većini gradova u Srbiji. Samo tokom sinoćnjeg nevremena vetar je čupao drveće, gromovi su obasjali čitavo nebo, a mnogi stanovnici su se žalili da su im usevi uništeni.

Nevreme nam dolazi iz BiH i Hrvatske, a u našim krajevima zadržaće se sve do utorka, 25. juna.

 

PROČITAJTE: OVAJ SNIMAK LEDI KRV U ŽILAMA: Majka je sa detetom izašla iz lifta, a onda se desila JEZIVA SCENA...

Srbija u crvenom

Tokom današnjeg dana u Vojvodini, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i Beogradu biće na snazi najveći stepen upozorenja, crveni meteoalarm.

Meteoalarm za Srbiju

*Meteoalarm za Srbiju, FOTO: RHMZS / SCREENSHOT

To znači da se vreme karakteriše kao veoma opasno, te da se očekuju padavine više od 30 litara, praćene grmljavinom.

U Istočnoj Srbiji na snazi je narandžasti meteoalarm, dok Jugozapadna Srbija i Kosovo i Metohija ne treba da budu u strahu od jakog nevremena, s obzirom da će kod njih biti žuti meteolaram, odnosno može i ne mora biti pojave malo jače kiše.

 

PROČITAJTE: VIC DANA Nije sve tako crno...

UV indeksi visoki

Zanimljivo je da i pored nevremena koje nas očekuje tokom večernjih sati, UV zračenje tokom dana biće umereno do visoko. Dok će se u Novom Sadu, Zrenjaninu i Kikindi ideks biti umeren i kretaće se u intervalu od 4 do 5, u Beogradu i Banatskim Karlovcima iznosiće 6, što spada u visok indeks.

*Na Zlatiboru i Kopaoniku on će iznositi čak vrlo visokih 8. / FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

PROČITAJTE: MESEČNI HOROSKOP za period vladavine Raka od 22. juna do 22. jula 2019. godine

Prognoza za naredne dana

U ponedeljak i utorak promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, lokalno i kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćenim obilnim padavinama, gradom i olujnim vetrom.

U sredu na severu pretežno sunčano, u ostalim krajevima promenljivo oblačno s retkom pojavom pljuskova s grmljavinom.

Zatim do kraja perioda suvo i uglavnom pretežno sunčano, samo se u petak očekuje prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom.

Scroll to top