O podizanju optužnica protiv Albanaca pred Specijalnim sudom za zločine OVK nad Srbima i nealbancima govori se još od osnivanja tog suda u decembru 2016. godine, a sve su glasnije najave da bi uskoro na saslušanju trebalo da se nađu najamanje dve krupne ribe.

 

Reč je o, kako je "Blic" već pisao, bratu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Dautu, kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i Skupštine Kadri Veseljiju. Ipak, konkretan potez još nije povučen, a izvor "Blica" iz diplomatskih krugova kaže da su se, između ostalog, čekala tumbanja unutar suda.

Postavlja se pitanje i da li će se Ramuš Haradinaj pridružiti bratu Dautu na sudu. Pitanje je da li je iko spreman da svedoči protiv njega, kažu izvori

*Postavlja se pitanje i da li će se Ramuš Haradinaj pridružiti bratu Dautu na sudu. Pitanje je da li je iko spreman da svedoči protiv njega, kažu izvori / FOTO: RAS SRBIJA

-Prva saslušanja su već trebalo da se dogode, a sada se spominje opcija da bi mogli da uslede nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula. Pitanje je da li će na listi pozvanih biti i kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Informacije su dvojake, prve govore da neće, jer su svedoci koji bi mogli da progovore o Haradinajevim zločinima nestali sa lica zemlje, dok druge govore da svedoka ima, ali u inostranstvu i da bi moglo da se nađe načina da se dođe do njih - kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova. Tim povodom kontaktirali smo Specijalni sud u Hagu, a na pitanje zašto još nisu podignute optužnice i da li je njihov izostanak proizvod političkog pritiska, portparol suda Kristofer Benet za "Blic" kaže:

 

-Specijalizovano tužilaštvo je nezavisna institucija, nema političkog uticaja nad našom istragom. Sprovodimo najopsežniju istragu moguće i ne raspravljamo o rokovima za moguće optužnice - poručio je Benet.

PROČITAJTE: ALBANCIMA SE SMEJE SVET: Napravili bistu Medlin Olbrajt, a umesto nje Tito! (FOTO)

*FOTO: RAS SRBIJA

O tome ko bi mogao da se nađe na optužnicama, Benet nije želeo da razgovara.

 

-Specijalizovano tužilaštvo ne daje informaciju niti o istrazi, niti o mogućim optužnicama iz političkih, pravnih i etičkih razloga. Ako čitate Pravilnik o postupku i dokazima, vidićete sledeće: "Tokom istrage, specijalizovani tužilac u svakom trenutku postupa u skladu sa osnovnim ljudskim pravima, predviđenim Poglavljem II Ustava, i obezbeđuje sigurnost i zaštitu žrtava, svedoka i drugih lica izloženih opasnosti zbog informacija pruženih specijalizovanom tužiocu ili zbog saradnje sa njim i zaštitu privatnosti svakog lica" - napomenuo je Benet. Nije tajna, međutim, da je među onima koji se spominju Tači, kojeg je više policija sveta označilo kao vođu Dreničke grupe, a u izveštaju Saveta Evrope sumnjiči se za ratne zločine i trgovinu organima. Daut Haradinaj je ozloglašen zbog uloge u zločinima na Radonjićkom jezeru i ubistva oko 40 Srba, Albanaca i Roma. Kada budu podignute optužnice, optuženima će, kako je predviđeno, suditi Specijalizovana veća će suditi okrivljenima koji se budu našli na potvrđenim optužnicama. Većina njih pomenuta je u izveštaju iz 2011. godine specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji, a koji je i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano. U leto 2014. saopšteno je da su dokazi pribavljeni tokom istrage dovoljni za podizanje optužnica, ali je za obradu tih navoda bilo neophodno osnivanje novog suda u Hagu.

*FOTO: RAS SRBIJA

Sud za Srbe - kontranapad Prištine

Dok se pripremaju prve optužnice za istaknute pripadnike OVK i paralelno sa tim procesom polako zatvara krug i oko nekih prištinskih vlastodržaca, čelnici privremenih institucija na Kosovu sve se vatrenije zalažu za sud koji bi bio ekskluzivno zadužen za zločine Srba na teritoriji KiM. Ovaj sud je ideja upravo Kadrija Veseljija, jednog od najjačih političkih igrača u Prištini i potencijalno osumnjičenog pred haških tribunalom za OVK. Rođena u januaru ove godine, ideja za sada nema naročito veliku podršku ni na samom Kosovu, a kamoli u međunarodnim pravničkim (pa ni političkih krugovima) krugovima. Srbija je, očekivano, osudila ovu vrstu spekulacija, ocenivši je kao pokušaj "sahranjivanja dijaloga" Beograda i Prištine.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top