Srpski manastiri i srednjovekovne građevine predstavljaju trn u oku Albancima, pa na sve načine pokušavaju da ih prisvoje.

Svojatanje srpskog kulturnog nasleđa pokušala je i ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku koja je srednjovekovno utvrđenje Novo Brdo predstavila kao albansko.

 

Ambasadorka Čitaku, na svom Tviter nalogu objavila fotografiju Novog Brda, uz poruku:

–Ovo nije set za snimanje “Igre prestola“, ovo je Kosovo – uz haštag “Kosovo je prelepo“.

Ta objava je izazvala lavinu komentara, i dok je bilo pojedinaca koji su se složili sa njenim pokušajem falsifikovanja istorije, većina je negativno komentarisala ovaj potez i “održala čas istorije albanskoj ambasadorki“.

 

–Da li imate nešto albansko da pokažete u tom vašem Kosovu? Isključite srpsko kulturno i versko nasleđe, plus bilo šta što potiče iz vremena otomanske vladavine. Obavestite me kada nađete bilo koji trag – poručio je jedan od tviteraša.

Novo Brdo, tvrđava koja se nalazi 20 km istočno od Prištine, podignuta je prvih godina vladavine kralja Milutina, sa ciljem zaštite bogatog rudnog područja u kome se eksploatisalo gvožđe, olovo, srebro i zlato. Utvrđenje je svoju snagu pokazalo tokom više Osmanlijskih opsada, pogotovo tokom dvogodišnje opsade (1439-1441) u vreme kada srpska despotovina više nije postojala.

 

Danas je ceo prostor nekadašnje tvrđave u ruševinama, ali i pored toga ostaci kula svedoče o nekadašnjem bogatstvu. Poseban problem novobrdske tvrđave predstavljaju stalni pokušaji da se u njoj pronađe zakopano blago čime se uništavaju vredni arheološki slojevi.

PROČITAJTE: VLORA ČITAKU POSLALA PORUKU PREMIJERKI SRBIJE: Počela sprdnja na račun ANE BRNABIĆ!

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top