BalkansPress

Dobro došli!

Ovo bi mogao da bude najjači adut Srbije u dijalogu sa Albancima.

Srbija u svojim rukama ima jako oružje kada je u pitanju rešenje problema na Kosovu i Metohiji, a to je ona čuvena Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244!

Ne, ovo nije još jedna priča o Rezoluciji i ovo nije još jedno podsećanje na nju. Ovo je priča o tome kako nam je rešenje tu, pred nama, a niko od državnih organa se ne poziva na nju.

Naime Rezolucija SB UN 1244 je sveobuhvatni dokument od desetak stranica. U njemu ima i povoljnih i nepovoljnih stavova, u njoj se govori o SRJ, ali je tačno i to da je Srbija pravna naslednica SRJ.

 

Takođe, važno oružje u rukama Srbije trebao bi da bude deo koji se odnosi na povratak 250.000 Srba i drugih nealbanaca na Kosovu.

Da je ovo važno oružje u rukama Srbije koje niko ne koristi slaže se i nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović koji kaže:

"Srbija treba da zahteva celovito i dosledno sprovođenje Rezolucije 1244. To, pored ostalog, znači da treba da zahteva i ostvarivanje prava na slobodan i bezbedan povratak oko 250.000 Srba i drugih nealbanaca na svoja imanja i u domove na Kosovu i Metohiji, tim pre što su pripadnici drugih zajednica to pravo odavno ostvarili. Zbog čega to ne zahtevamo, šta postižemo ćutanjem? Ne smemo se miriti sa posledicama etičkog čišćenja Srba".

PROČITAJTE: „NEMAMO NIŠTA U RUKAMA I RAZGRANIČENJE SA KOSOVOM MORA DA SE DOGODI..“

Srbija treba da ostane otvorena za mirno, uravnoteženo političko rešenje, ali samo u okviru Rezolucije SB UN 1244 kao imperativnog pravnog dokumenta.

"Srbija ne sme da trguje svojim neotuđivim pravom na Kosovo i Metohiju, da prihvata podvale i prevare kakve je već doživela, pogodbu po modelu — državna teritorija za maglovito obećanje članstva u EU", kaže Jovanović.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top