BalkansPress

Dobro došli!

Dokle bre više?

Svi bilateralni sporovi koje Srbija ima sa Hrvatskom, među kojima su ključni „pitanje nestalih i vraćanje otetih kulturnih dobara za vreme domovinskog rata“, treba da se rešavaju u sklopu procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ovo je izjavila hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić, poznata po neoustaškim i antisrpskim stavovima.

Tomašićeva je ovu poruku uputila najavljujući da će se ponovo kandidovati na mesto evroposlanika na izborima za Evropski parlament koji se održavaju u maju.

 

Da li ovo treba posmatrati samo kao deo „predizborne“ kampanje ove poslanice, ili je reč o budućem zvaničnom stavu Hrvatske, sa kojim ćemo se sučeliti kada dođemo na red za ulazak u EU?

Dr Milan Gulić sa Instituta za savremenu istoriju primećuje da Tomašićeva pripada najradikalnijem delu političkog spektra u Hrvatskoj, tako da ga njen stav ne čudi. Isto kao što ga ne bi začudilo ni potencijalno novo uslovljavanje Srbije od strane države Hrvatske na putu u EU.

PROČITAJTE: EU POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA!? Zapanjujući detalji koje je otkrio slovenački poslanik

„Prosto, politika Hrvatske prema Srbiji je uvek bila ista, i velika je šteta što u vreme kada je Hrvatska ulazila u EU niko nije otvorio neka važna pitanja koja postoje između Srbije i Hrvatske. Po mom mišljenju, ovo je licemerni stav Zagreba, pošto su njoj samoj pri ulasku u EU dosta gledali kroz prste“, priseća se dr Gulić.

Hrvatska je zaboravila da joj se, pri ulasku u EU, gledalo kroz prste i prešlo preko povraćaja srpske imovine, pitanja nestalih Srba, penzija…

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top