Priština će da "platiti cenu" ako i dalje bude odgovorna za neuspeh dijaloga, poručio je danas prištinskim liderima američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl.

On je na današnjem sastanku u ambasadi SAD u Prištini, kome su prisustvovali Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji, zatražio suspenziju taksi na robu iz Srbije i BiH.

-Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspeh dijaloga, platiće cenu - rekao je Hejl, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku.

Hejl je odbacio sve spekulacije da se odnosi Kosova i SAD pogoršavaju, prenosi RTKLive, pozivajući se na svoje izvore.

 

Nakon sastanaka sa kosovskim liderima, Hejl je dao intervju za tri kosovska medija, gde se fokusirao na dijalog između Beograda i Prištine, za koji kaže da bi trebalo da se završi "uzajamnim priznanjem dve države". On je naveo da to zavisi od strana u dijalogu, a da će ih SAD podržati u tom procesu.

Takođe, navode prištinski mediji, on je bio i veoma oprezan u izboru reči, ne optužujući nijednog kosovskog lidera za ometanje dijaloga, a čak je bio i oprezan po pitanju takse, prenosi RTK2.

Američki zvaničnik nije komentarisao spekulacije od prošle nedelje da će vojska SAD napustiti Kosovo ako prištinska vlada ometa dijalog, ali je izjavio da će posvećenost SAD Kosovu ostati nepromenjena.

Kadri Veselji, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj

*Kadri Veselji, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj / FOTO: PROFIMEDIA

Nakon današnjeg sastanka, kososvki političati su zgradu ambasade SAD napustili bez ikakvog komentara, i uputili se u jedan od prištinskih restorana.

Međutim, vrlo brzo se najpre se oglasio Haradinaj, koji je izjavio je na sastanku sa Hejlom izložio stav da je "Kosovo spremno i jedinstveno za nastavak dijaloga sa Beograd".

 

Kako prenosi RTK2, Haradinaj je pozvao Beograd "da se vrati za pregovarački sto" i da "razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući slobodnu trgovinu". On kaže da je potvrdio spremnost za dijalog radi postizanja sporazuma koji će, kako on smatra, dovesti do "priznanja u postojećim granicama".

*FOTO: MAJA KOCIJANČIĆ / TWITTER

Komentar je imao i kosovski predsednik Hašim Tači koji je napisao na Fejsbuku da je tema sastanka bila trenutna politička situacija na Kosovu, evroatlantska budućnost Kosova i bilateralna saradnja sa SAD.

 

-Takođe smo razgovarali o aktuelnim događajima na Zapadnom Balkanu, fokusirajući se na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije u ovom novom trenutku kao priliku za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma koji će zatvoriti sva otvorena pitanja između naših zemalja - rekao je Tači.

I prema njegovom shvatanju, to bi bio pravno obavezujući sporazum "koji će doneti uzajamno priznanje i stolicu u Ujedinjenim nacijama koji će nam omogućiti da pređemo iz stanja trajnog animoziteta u stanje mira, normalnosti i saradnje".

Prema rečima Tačija, Priština je ponovo izrazila spremnost za sveobuhvatan i transparentan dijalog i, kako tvrdi, zbog toga je kosovska skupština usvojila platformu za dijalog. On je naveo i da je prištinska strana u razgovoru sa Hejlom izrazila stav da su status kvo i stanje zamrznutog konflikta neprihvatljivi.

Inače, ukidanju sto odsto taksi na proizvode iz Srbije i BiH protivi se Haradinaj, dok Tači i Veselji smatraju da tu meru treba ukinuti i dati šansu nastavku dijaloga s Beogradom, što je stav i američke administracije.

Priština je tu meru nametnula 21. novembra prošle godine, a njeno ukidanje zahteva cela međunarodna zajednica, na čelu sa SAD I EU.

Inače, dolazak Hejla u Prištinu je druga poseta visokih zvaničnika Stejt departmenta u proteklih desetak dana. Prethodno su u Prištini boravila dva predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost zaduženi za Evropu Džon Erat i Bred Bredli. Hejl je u Prištinu doputovao iz Beograda, gde je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima ukazao na potrebu ukidanja taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

RTK2 prenosi da će u ponedeljak u Prištinu doći i dva savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel koji će, kako se očekuje, pojačati pritisak na prištinsku vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top