Srpska napredna stranka ima stabilan rejting, a Pokret slobodnih građana nakon što ga je preuzeo Sergej Trifunović udvostručio je rezultat, pokazuje poslednje istraživanje agencije Faktor plus.

Ukoliko bi se parlamentarni izbori održali u nedelju, pored naprednjaka koji bi osvojili 55,1 odsto glasova, cenzus bi još prešli Savez za Srbiju koji bi osvojio 12,2 odsto, SPS 10 procenata i Pokret slobodnih građana sa pet odsto podrške.

 

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže da se kampanja Aleksandra Vučića "Budućnost Srbije", uprkos kritikama, pokazala kao uspešan odgovor na proteste i učvrstila je biračko telo SNS. Jedino iznenađenje u istraživanju u odnosu na prethodni mesec, kaže, jeste rejting PSG-a.

*FOTO: RAS / RAS SRBIJA

-Evidentan je rast PSG-a od kada ga je preuzeo Sergej Trifunović. Rejting tog pokreta je dupliran, što je zanimljivo budući da nemaju ni infrastrukturu, da su ih napustili članovi i skoro celo rukovodstvo - navodi Pejić, i dodaje da je reč o fenomenu.

-Hoće li Trifunović jačati organizaciju ili je blesak poput Saše Radulovića i Belog, to ćemo tek videti - ističe Pejić.

On kaže da su među novim glasovima PSG uglavnom neopredeljeni.

 

-Skok rejtinga PSG ne mora nužno da bude loš po SzS, jer bi u eventualnim postizbornim koalicijama možda imali više nego da nastupe zajedno. Videćemo i da li Trifunović odgovara SzS-u, do sada nisam primetio njegovu konfrontaciju s Đilasom - kaže Pejić.

Pejić kaže da je primetan i blagi rast nacionalno opredeljenih stranaka - Šapićevog SPAS-a, Demokratske stranke Srbije, a u istraživanjima se i ovog meseca pojavio SDP Nenada Popovića.

-To ima veze s Kosovom, jer je građanima taj stav makar deklarativno prihvatljiv. Radikali su blago pali, ali svi zajedno, sve te četiri stranke zajedno imaju oko 15 odsto glasova - objašnjava Pejić.

*FOTO: RAS / RAS SRBIJA

Na pitanje da li bi izašli na izbore koji bi se održali u nedelju ukoliko ih opozicija ne bi bojkotovala, pozitivno se izjasnilo 46 odsto ispitanih, 30 procenata ne bi izašlo, dok 24 procenta nema stav. Kada reč o raspoloženju prema Evropskoj uniji, javlja se blagi skok onih koji su za članstvo.

-U prethodnom istraživanju bilo je oko dva procenta više onih koji su bili protiv EU - kaže Pejić.

Anketa agencije Faktor plus rađena je telefonski na teritoriji Srbije, bez Kosova. U istraživanju je učestvovalo 1.200 ispitanika.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top