Peduzeće "Trepča" registrovano je danas u Kosovskoj agenciji za registraciju kao akcionarsko društvo što, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, znači da su privremene prištinske institucije postale vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata.

 

Kako je preneo "Kljan Kosova", to je potvrdio kosovski ministar za ekonomski razvoj Valdrin Ljuka i ocenio da je to "istorijski trenutak" zato što su zaposleni postali vlasnici dela ovog preduzeća.

-Historical Moment!...Čestitamo - napisao je Ljuka na svom Fejsbuk profilu.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao je u sredu odluku kojom je kombinat "Trepča" postao 100 odsto vlasništvo Kosova.

Potpisivanjem te odluke, prenela je "Koha", potvrđeno je 100-procentno vlasništvo Kosova u "Trepči".

Prištinska vlada je predlog Statuta "Trepče" usvojila 30. maja prošle godine, koji je predviđao da taj nekadašnji jugogoslovenski gigant postaje akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica: „Trepča“ - Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik - Leposavić.

Zakon o Trepči, kojim kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. u kosovskoj skupštini.

Četri dana kasnije Vlade Srbije je donela odluku kojom se poništava ovaj zakon, to jest, „sve pravne poslediče akata i radnji“ kosovskih institucija. Ustavni sud Kosova je, u međuvremenu, ovaj zakon proglasio ustavnim.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top