BalkansPress

Dobro došli!

Iz pisma američkog predsednika Donalda Trampa koje mu je stiglo u u utorak, prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić izdvojio je tri glavne poruke: da su SAD zainteresovane za rešenje kakvim-takvim kompromisom, da je njegov američki kolega prvi put uključen u rešavanje kosovskog pitanja, što podrazumeva i veliku mašineriju koja će podržavati dolazak do takvog rešenja, kao i da se ušlo u finalnu fazu pregovora.

- Sa ovim trećim ne mogu da se potpuno saglasim. Ne mislim da smo blizu rešenja, niti da ćemo do njega lako doći, ali ovo pokazuje zainteresovanost SAD da se dođe do rešenja. Alternativu nemamo nego da nastavimo da razgovaramo, jer ako mi ne budemo tražili rešenja, plašim se da će neka loša pronaći nas - rekao je Vučić u sredu u Briselu, posle radnog ručka kod visoke predstavnice EU Federike Mogerini, na kom su bili lideri Zapadnog Balkana.

PROČITAJTE: GENERAL KARLOS BRANKO: U Srebrenici nije bilo genocida; “Oluja” je bila etničko čišćenje; Ceo rat je bio laž!

Tako se ključna tema sa briselske trpeze "odselila" na drugu stranu Atlantika, potvrdivši nezvanična saznanja našeg lista od pre nekoliko meseci da će se Vašington ipak direktnije uključiti u razrešenje kosovskog čvora. Taj čin svakako pokazuje aroganciju moći SAD, koje žele ovim manevrom da stave do znanja jalovoj evropskoj diplomatiji da nije kadra da rešava konfliktne situacije u sopstvenom dvorištu, ali je iz pozicije Amerike vrlo bitan za dalje odmeravanje snaga sa Rusijom na Balkanu.

 

Predsednik Vučić je rekao i da u proces rešavanja kosovskog pitanja treba da budu uključeni i drugi faktori - Rusi, Evropljani, UN i "naši kineski prijatelji". Na kraju krajeva, kako je rekao, sve će zavisiti od odluka u UN, ako ikada dođemo do toga:

- Ali u ovom trenutku još nismo rešili ni takse koje je uvela Priština i koje su od suštinskog značaja za sve nas. Nadam se da će one brzo biti povučene i da će svi iz sveta na tome nastaviti da insistiraju.

*Vučić, Brnabićeva i Tusk

Na pitanje novinara da li misli da je Trampovo pismo, koje je istovremeno upućeno i Hašimu Tačiju, zapravo indirektna poruka Ramušu Haradinaju da ne povlači poteze koji će ugroziti region, Vučić je kratko prokomentarisao da je takva tumačenja čuo i u Briselu.

Prema rečima predsednika, atmosfera na radnom ručku kod Mogerinijeve je bila otvorena, i on je na sastanku potvrdio poziciju Srbije da dijalog sa Prištinom može biti nastavljen u bilo kom trenutku, čim se ukinu takse na srpsku robu.

 

Ovom sastanku su prisustvovali i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, prvi čovek Crne Gore Milo Đukanović, kao i premijer BiH Denis Zvizdić i premijer Makedonije Zoran Zaev, a mada je najavljivano da će doći i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, njega nije bilo.

Vučić i Tači su u Brisel stigli posle sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, na kojoj se raspravljalo o situaciji na KiM posle odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, a kako je rekao srpski predsednik, on sa Tačijem u sredu nije odvojeno razgovarao.

VESELjI: GRANICE OSTAJU, NIŠTA OD ZSO - Predsednik prištinskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je da konačni sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom znači da nema promene granica. Veselji je na konferenciji za novinare izrazio uverenje i da neće biti Zajednice srpskih opština: - Pozicija naše zemlje će biti suverena Republika Kosovo, bez povrede teritorijalnog integriteta i na osnovu ustava. U protivnom dijaloga neće biti. Srbija bi trebalo da prizna Kosovo i priznaće nas. Srbija će priznati suverenu državu Kosovo. Ovo je nepovratan proces. On je ocenio i da je "posle odluke o formiranju Vojske Kosova Balkan bezbedniji", i zahvalio SAD i drugim članicama NATO koje su podržale tu odluku.

- Video sam ga na ručku, prišao je, bilo nas je više, ali danas nismo imali tu vrstu dijaloga. Bili su prisutni predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Ovo je važan trenutak za sve nas i za evropsku budućnost i procenu onoga što će se zbivati - rekao je on.

Na sastanku je konstatovano, kako je naveo, da zemlje moraju više da rade na međusobnim odnosima, bez obzira na to gde se nalaze na evropskom putu. Vučić je preneo i da Srbija ostaje zainteresovana za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora i da je od ključnog značaja da se razvijaju ekonomije.

 

Pre radnog ručka sa Mogerinijevom, šef države se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije.

Sastanku Vučića i Tuska prisustvovala je i predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je posle ovog razgovora rekla da u Briselu postoji velika nada da će se dijalog između Beograda i Prištine nastaviti.

- EU je mnogo uložila u regionalnu stabilnost, i ovo što se trenutno dešava ugrožava sve to - poručila je premijerka Ana Brnabić posle sastanka sa Tuskom.

*TAČI: IZMENA REZOLUCIJE 1244 I STOLICA U UN

Povodom Trampovog pisma, Tači je izjavio da sada Kosovo lakše diše, jer, kako je rekao, sada ima zvaničnu potvrdu predsednika SAD da će ih podržati. On je podsetio da je Tramp rekao da će Amerika biti uključena u dijalog radi postizanja istorijskog sporazuma Beograda i Prištine i ocenio da Kosovo ne može da izgubi ovaj slučaj, ali i da može da plati visoku cenu nedostatka interesovanja evropskog rukovodstva.

- Poruka Trampa je da Albanci treba da budu jedinstveni u postizanju konačnog dogovora, koji podrazumeva uzajamno priznavanje, promenu Rezolucije 1244 i članstvo Kosova u UN - rekao je on.

PROČITAJTE: NATO U NEVERICI, POČINJE HAOS Moskva objavila spisak špijuna u Srbiji, ovo su Albanaci koji vršljaju u našoj zemlji

RAZMOTRIĆEMO NIVO SARADNjE SA KBS

Generali sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je u sredu da će taj vojni savez nastaviti sa misijom Kfora na Kosovu i najavio da će, kako se KBS budu razvijale, Severnoatlantska alijansa razmotriti nivo angažovanja sa KBS u narednoj godini. Stoltenberg je to rekao premijeru privremenih prištinskih institucija Ramušu Haradinaju u telefonskom razgovoru.

Prema saopštenju NATO, Stoltenberg je rekao da je sa Haradinaju preneo da je "Severnoatlantski savez imao početnu raspravu o nedavno usvojenim zakonima o tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga". On je rekao i da će nastaviti svoj angažman sa svim relevantnim akterima o regionalnoj stabilnosti.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top