BalkansPress

Dobro došli!

Transformacija Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u vojsku i formalno je izglasana danas kada je tzv. kosovski parlament, u drugom čitanju, usvojio tri zakona koja Prištini omogućavaju formiranje oružanih snaga.

Sednica kosovskog parlamenta na kojoj se raspravljalo upravo o tome počela je oko 9 časova, a ceremonija proglašenja vojske zakazana je za popodnevne sate u kasarni “Adem Jašari”, uz put Priština-Kosovo Polje.

Budžet vojske Kosova iznosi 98 miliona evra, a brojaće 4.000 do 5. 000 vojnika i 3000 rezervista.

 

Podsetimo, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i na prostoru juga Srbije u naredna 72 sata, saopštilo je sinoć Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, Vučić u obilazak ide u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Milana Mojsilovića.

Vučić obilaz više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti kao i na prostoru juga Srbije u zoni odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Kosovo

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je sagledana situacija na prostoru KiM, zbog najave formiranja kosovske vojske, i da je o svakom detalju obavesten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Do kasno sinoć imali smo sastanke sa predsednikom Republike i vrhovnim komadantom Aleksandrom Vučićem. On je obavešten o svakom detalju sa svim onim šta se dešava na prostoru KiM, ne samo od predstavnika Vojske Srbije, već i od BIA, ministarstva unutradšnjih i spoljnih poslova – rekao je Vulin.

 

On je dodao da je predsednik veoma zabrinut i zainteresovan za sve što se dešava na prostoru na KiM, te da će sve odluke donositi na osnovu neposrednog uvida u sve što se dešava na tom prostoru.

– Mi smo kao Vojska spremni da ispunimo svako naređenje našeg vrhovnog komandatna, to je naš zadatak. Kakvo će naređenje biti doneto o tome će odlučiti vrhovni komandant – istakao je Vulin.

Scroll to top