Srpske robe u većini albanskih radnji na Kosmetu i dalje ima, uprkos tome što su već tri nedelje na snazi takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije. Na rafovima u tržnim centrima u Prištini, Kosovu Polju, Ajvaliji, Lipljanu, Podujevu, južnom delu Kosovske Mitrovice, ali i metohijskim sredinama, ima osnovnih namirnica - brašna, šećera, ulja, slatkiša, sokova, flaširane vode, "plazme", ali i kozmetičkih i higijenskih sredstava. Jedino su na izmaku zalihe mleka i mlečnih proizvoda.

- Nemojte da me pitate odakle nam ove namirnice. Imamo ih dovoljno za još izvesno vreme, a od nas robu kupuju i manje radnje - kaže nam Albanac, vlasnik magacina u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici.

Naši sagovornici Albanci ne žele da govore javno, ali kažu da ne isključuju mogućnost da su vlasnici većih tržnih centara unapred znali da će biti uvedene drastične takse.

- Danima uoči uvođenja dodatnog poreza bilo je pojačano dopremanje robe iz centralne Srbije - tvrdi naš sagovornik, Albanac iz Južne Mitrovice.

 

U njegovom magacinu uočljivi su paketi ulja, džakovi brašna, šećer, razno voće, a cene robe, objašnjava naš sagovornik, iste su kao i ranije. U većini radnji uglavnom je poskupelo brašno koje je stizalo mahom iz Vojvodine.

- Neznatno su poskupele i druge osnovne namirnice - kažu nam srpski povratnici u metohijskim sredinama, koji se uglavnom snabdevaju u albanskim radnjama.

Naši sagovornici, i Albanci i Srbi, slažu se da odluka Prištine o taksama najviše pogađa običan narod.

- Ni Albancima nije u interesu zabrana uvoza, jer su pedesetak godina navikli na robu iz centralne Srbije, koja je najjeftinija i najboljeg kvaliteta - ističe Desimir Miljković, direktor Osnovne škole u Gracu kod Vučitrna, koji se, uprkos svemu, nada da će Priština ukinuti takse.

Da su jednostranim merama Prištine pogođeni i albanski privrednici, potvrđuje podatak da je jedna od većih albanskih firmi, iz okoline Vučitrna, obustavila proizvodnju zbog nedostatka gasa, koji joj je isporučivala pančevačka rafinerija.

- Hleb nam stiže iz Zubinog Potoka, a cena se nije menjala i kreće se od 40 do 50 dinara. Šta će dalje biti, ne znamo - priča Ivan Pantić, vlasnik radnje u centru Kosovske Mitrovice.

Građani kažu da najviše problema imaju s nabavkom mleka.

- Iako je trenutna situacija zabrinjavajuća, vlasnici radnji su zaista korektni jer nisu povećavali cene - priča Predrag Kitanović (32), iz Kosovske Mitrovice, koji živi sa suprugom i dvoje dece.

 

ZA DVE NEDELjE RODILE SE 22 BEBE

Uprkos problemima sa nedovoljnom količinom lekova, sanitetskog materijala i ostalih potrepština, u KBC u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici obavljaju se porođaji. U gračaničkom porodilištu se u protekle dve nedelje rodilo deset beba, dok je u KBC u Kosovskoj Mitrovici, prema rečima direktora Milana Ivanovića, poslednjih nedelju dana rođeno 12 mališana.

- Hvala porodiljama što veruju u naše lekare i naš zdravstveni sistem - kaže dr Ivanović.

Dr Bratislav Lazić, direktor KBC u Gračanici, za naš list kaže da se trude da funkcionišu stabilno, iako su zalihe medicinskog materijala prilično smanjene.

- Iako obavljamo sve vrste hirurških intervencija, radimo samo urgentna stanja kako bismo produžili trajanje zaliha - ističe dr Lazić.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top