BalkansPress

Dobro došli!

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj protivi se ideji o, kako navodi, razmeni teritorija sa Beogradom ili podeli Kosova, i poručuje da za njega "podela znači rat".

Kako prenosi prištinski portal "Kosovapres", Haradinaj je to rekao reagujući na izavu američkog ambasadora Grega Delavija, koji u sinoćnoj izjavi za KTV nije isključio mogućnost podele Kosova. Američki diplomata, navode mediji, sinoć u emisiji Rubikon prištinske TV KTV, na pitanje da li je podela Kosova opcija, rekao da ne želi da govori o elementima koji bi mogli da se nađu u konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

 

- Razdvajanje je borba za mene, ja kažem to bez oklevanja, i da je opasno da se sada govori o razdvajanju - rekao je Haradinaj na RTV Dukađini.

Prema njegovim rečima, "svako ko pominje podelu Kosova izazvaće tragediju na Balkanu".

- Nije dobro spominjati podelu. Svako ko spominje podelu, iz bilo kog razloga, greši jer bi to moglo da dovede do tragedije na Balkanu - naveo je on.

PROČITAJTE: AGONIJA ĐAKA U BARSELONI NE PRESTAJE: Pola dece BOLESNO, nemaju novca, sede u autobusu ceo dan...

Greg Delavi *Greg Delavi; Foto: State Department / Promo

U ovim okolnostima, kaže, nema podele ili razmene teritorija.

- Nema razmene, nema podele teritorija, to je opasno u ovim okolnostima - rekao je, između ostalog, Haradinaj, prenosi prištinski portal.

 

Vučić: Želimo rešenje

Haradinaju je odmah odgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da se nada da nikada neće doći do rata, već da će se naći rešenje za pitanje Kosova i Metohije, kao i da bi svako odugovlačenje imalo negativne posledice po ostala pitanja.

- Pošto vidimo izjave Hašima Tačija, nemoguće je da govorite i tražite sve i da kažete čekamo dogovor. Nije dogovor ako nam kažete "sve je naše, a vi nas samo priznajte". Tu dogovora neće biti - istakao je Vučić.

PROČITAJTE: SJAJNA VEST ZA SRBIJU! MILION ŠIPTARA SA KOSOVA KREĆE NA EU: Ostaće ih tek 700.000, Evropo, spremi se za PAKAO!

Aleksandar Vučić

*Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

On je kazao i da zna da je ljudima teško, "da najviše vole da se nikad ništa ne dogovori, da se odugovlači, ali ne može da se odugovlači, jer ćemo po drugim pitanjima biti u sve težoj i slabijoj situaciji".

- U našem interesu je da se pitanje reši, ako bude moguće. Odsustvo dogovora značiti neizvesnost u budućnosti i u više različitih oblasti, da će biti teže privlačiti investitore, jer oni imaju poverenje u pretpristupne pregovore i dijalog i očekuju rešenje, ali će mnogi, ako ostane zamrznut konflikt, razmišljati da li da ulaze u takvu zemlju. Ali, to nije stvar od juče, to svako od vas zna - naveo je on.

Istakao je da je važno Srbija pokušava da čuva mir i da ide napred, "ali da tražimo rešenje koje ne bi srušilo obraz Srbije i zadovoljilo državne i nacionalne ineterse, pa makar bilo u jendom delu nezadovoljavajuće".

- Jer, kad postižete kompromis, ne možete da budete srećni svim rešenjima. Tu da bude grljenje i ljubljene i neka predivna rešenja, to je nemoguće - istakao je predsednik Srbije.

 

Nisam optimista

Kako kaže, zna da je najlakše reći da je Vučić kriv za nešto i da, iako su ti kritičari doprineli 100 puta više nego on teškoj situaciji, nego mora da preuzima odgovornost i rešava probleme, a ne da ih stavlja pod tepih.

- Da li sam optimista, nisam, ali ćemo se boriti, i ne interesuje me šta će da urade i kažu ovi koji dobacuju i navijaju za kamen koji neko gura ka vrhu brda. Nemam strah. Ja razmišljam o budućnosti, zbog toga sam izabran i zato je meni narod pružio onoliku podršku na izborima - rekao je Vučić.

PROČITAJTE: SRBIJA DELI KUĆE Bespovratno dobijate MILION! Konkurs važi za bračne i vanbračne parove, a ovo su USLOVI

Foto: Maja Kocijančić / Twitter

Kako je kazao, to su oni koji su nas doveli dovde i postavili najgluplje pitanje Međunarodnom sudu pravde, i upitao "zašto Abhazija ili Južna Osetija ili Rusija ili bilo ko drugi ne ide sa takvim pitanjem"?

- Niko nije blesav - rekao je predsednik.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne zna da Kačanik nije u Srbiji, Vučić je kazao da zna da u Kačaniku nema Srba.

PROČITAJTE: UHVAĆENI Vuk i Danica Drašković se odmaraju u Crnoj Gori, a supruga političara NIKAD ZGODNIJA u osmoj deceniji (FOTO)

Sa Tačijem je teško razgovarati

- Međutim, znam i šta misle o svemu. Mene mnogo više plaši što Tači misli da severna Mitrovica i Leposavić ne pripadaju Srbiji - naglasio je on.

Povodom Tačijeve izjave da su poslednji razgovori u Briselu bili najteži do sada, Vučić je rekao da je sa njim uvek teško razgovarati.

- Sa mnom je uvek teško razgovarati, ali ja uvek razgovaram. Nije ni meni mnogo prijatno da sa njim razgovaram - rekao je on.

 

Delavi: Lažne vesti

U ovu "raspravu" uključio se i amberički ambasador u Prištini Greg Delavi, koji je na Tviteru negirao da je u intervjuu KTV-u rekao da je pitanje podele Kosova i razmene teritorija sa Srbijom deo političkog dijaloga u Briselu.

- Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: Kosovo treba da odredi šta su njegovi ciljevi, mora da pokuša da postigne konsenzus o tim ciljevima. I to je ono na šta sam sada fokusiran - napisao je Delavi.

Međutim, prema pisanju prištinskih medija, Delavi je na insistiranje novinara da kaže da li isključuje mogućnost podele Kosova, naveo da ne želi da govori "o tome što može da bude deo konačnog sporazuma".

- Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi Briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde, to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome. Svako treba da bude uključen u razgovor o svim pitanja - rekao je on.

PROČITAJTE: Braća Uroš (10) i Vuk (6) iz Beograda otišli u selo kod Trebinja na jedan dan, a sad roditelji ne znaju kako da ih vrate!

*Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Upitan da li to znači da će svaki sporazum oko kojeg se saglase Beograd i Priština biti prihvatljiv za američku administraciju, Delavi je ponovio da neće da odgovori na to pitanje.

- Izvinjavam se. Vi ste vrlo kreativni i ja kada razgovaram sa nekim postavim pitanje na nekoliko različitih načina, ali opet to je isto pitanje i ja ne želim da nerviram gledaoce - rekao je američki diplomata, preneli su prištinski mediji.

(BalkansPress / blic.rs)

Scroll to top