Plan samoproglašenih vlasti u Prištini da uz pomoć saveznika iz NATO preuzme kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije može da "zapali" ceo region, i Beograd je već nezvaničnim kanalima upozorio najvažnije evropske igrače od opasnosti i domino efekta ovakvog scenarija.

 Kako se saznaje, Srbija je poslala jasne signale da bi preuzimanje Jarinja i Brnjaka - koje se uveliko razrađuje u bazi “Bondstil” i koji us sprovodile takozvane Kosovske bezbednosne snage, mogle da izazovu eskalaciju nasilja u pokrajini, a i šire, i da su srpske bezbednosne snage spremne da reaguju.

Izvori navode da bezbednosne službe Srbije imaju podatke o postojanju nekoliko scenarija Prištine.

 

Pojedini elementi ovih planova već su isprobani u martovskom nasilju 2004. godine, ali i nedavno, prilikom hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovksoj Mitrovici.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, potvrdio je juče da Vojska Srbije pažljivo prati sva bezbedosna dešavanja na našim prostorima i da je spremna za svaku mogućnost.

- Na prostoru KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odgovornost za bezbednost svih onih koji žive u našoj južnoj pokrajini snosi Kfor. Očekujemo od pripadnika Kfora da ispuni svoju misiju - kaže Vulin.

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su se do sada pojavljivale informacije o različitim planovima Prištine, ali smatra da se nepriznate vlasti u Prištini neće upustiti u rizik da ničim izazvani započnu akciju koja bi mogla da izazove ozbiljne sukobe i nasilje.

- Glavna uloga Kfora jeste da spreči destabilizaciju situacije. Takođe, Srbija stalno upozorava na rizik po bezbednost srpskog naroda na KiM - kaže Drecun.

Sličnog mišljenja je i stručnjak za bezbednost, profesor Radomir Milašinović:

- Srbija mora da bude duboko svesna da će nepriznate vlasti u Prištini posegnuti za nekim od tih planova. Tajming i izbor scenarija biće dogovoren sa zapadnim patronima. Prilikom donošenja odluke, oni će se truditi da prođu što “jeftinije"i da u dokazivanju svog “suvereniteta” ne uđu u bitku koju ne mogu da dobiju. Za srpski narod bio bi najopasniji hrvatski model, koji bi podrazumevao široku frontalnu akciju zauzimanja severa.

(BalkansPress / informer.rs)

Scroll to top