U vreme kada je Marko Đurić, diriektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju uhapšen na Kosovu (26.marta) i kada je državni vrh razmatrao čak i opciju slanja borbenih aviona na KiM, na teritoriji Srbije primećena je bespilotna letelica koja je u našu zemlju ušla iz Rumunije. Cilj njenog izviđanja bilo je kretanje Vojske Srbije.

Prema rečima izvora iz bezbednosnih struktura, bespilotna letelica, iza koje najverovatnije stoji NATO, u danu kada je uhapšen Đurić u severnoj Kosovskoj Mitrovici i četiri dana nakon toga primećena je u više navrata na teritoiriji centralne Srbije.

Letela je veoma nisko i prema proceni naših službi, cilj njenog izviđanja bilo je kretanje Vojske Srbije. Nadletanje srpskog vazdušnog prostora prestalo je tek posle podizanja naše avijacije i jasnog signala da će biti oborena.

 

– Kada su specijalci ROSU uhapsili Đurića u Mitrovici, kao i nekoliko dana posle, odvijala se prava drama na nebu Srbije. Odmah pošto je Đurić sproveden u Prištinu, državni vrh je razmišljao da se u slučaju kulminiranja nasilja podigne borbena gotovost vojske. Prema planu, pripadnici vojske sa specijalnim jedinicama MUP locirali bi se duž administrativne linije i intervenisali u slučaju da Albanci pokušaju da zauzmu sever KiM – priča izvor i dodaje:

– U isto vreme, iz pravca Rumunije primećen je upad bespilotne letelice. Ona se kretala duž auto-puta na visini manjoj od 800 metara kako bi izbegla radare našeg PVO. Letelica je taj prvi put primećena nedaleko od Beograda.

Naredna četiri dana, ta letelica je primećena još nekoliko puta, da bi 28.marta bila viđena duboko u unutrašnjosti Srbije.

– Interesantno je da su baš tog 28.marta podignuta naša dva borbena aviona. Njihovo patroliranje je obuhvatalo i prelet preko Bujanovca i Preševa. Nadletanje bespilotne letelice iznad srpskog vazdušnog prostora prestalo je odmah posle podizanja naše avijacije. Nije isključeno da su upravo naši avioni i poleteli kako bi oborili stranu letelicu – navodi izvor blizak događaju.

U jednom naletu,bespilotna letelica je došla iz pravca BiH.

– Verovatno je pravac kretanja letelice bio iz baze Devesel na jugu Rumunije do aerodorma u Tuzli. Ta baza je inače pod kontrolom NATO – ističe izvor.

Scroll to top