BalkansPress

Dobro došli!

Zamislite Evropu bez neslaganja. Zamislite veliku imperijalnu vlast, koja komanduje čitavom Evropom. Zamislite Evropu sa jednom vojnom silom koja je odmah spremna za mobilizaciju. Zamislite Evropu u kojoj jedna centralizovana ekonomska vlast diktira spoljnu i unutrašnju politiku bez ikakvog razmatranja i usvajanja primedbi.

Ako vas ovo navodi na to da pomislite na imperijalni Rim, pogrešili ste, ali nije sve to daleko od toga. To je nova federalizovana Evropa koju predviđaju Francuska, Nemačka, Španija, Švedska, i neki drugi.

U ovoj novoj federalizovanoj Evropi, manje zemlje nemaju pravo glasa u politikama koje utiču na njihove narode. Ovde manje uticajne nacije moraju da pošalju svoju decu u rat, a da o tome zapravo ne mogu ništa da kažu. Pored toga, takođe i da snose demografske posledice takvih ratobornih politika, opet, bez mogućnosti da se tome usprotive, piše “Theduran”.

 

Ova ideja o ukidanju koncepta pojedinačnih nacionalnih država u Evropskoj uniji je nedavno uspostavljena od strane nekih evropskih parlamentarnih lidera:

Moramo imati hrabrosti da podelimo suverenitet u mnogim oblastima u kojima su napori pojedinačnih država sada uglavnom neefikasni i osuđeni na propast: od klimatskih promena do energetskih politika, od finansijskih tržišta do imigracionih politika, od utaje poreza do borbe protiv terorizma.

Došlo je vreme da se krene ka bližim političkim integracijama: federalnoj Uniji država sa širokim spektrom moći. Znamo da ovaj koncept podstiče neke kontroverze, ali protivljenje nekih ne može da ometa akciju svih. Oni koji veruju u evropski ideal moraju biti spremni da deluju, umesto da stoje po strani i bespomoćno posmatraju njegov postepeni pad. Zemlje članice koje još nisu spremne da se pridruže ovoj bližoj uniji mogu to učiniti u nekom kasnijem trenutku.

Bivši državni sekretar za odbranu i potpredsednik Parlamentarne skupštine Organizacije za bezbednost i evropsku saradnju, Vili Vimer, kaže da je ovaj predlog deo pokreta unutar EU da se umanje individualne, nacionalne prepreke većim strategijama EU. Vimer je nedavno rekao:

 

“Mi se suočavamo sa kritičnim odlukama u Evropskoj uniji ovih dana. Mislim da postoji velika prepreka za razvoj EU jer Brisel – pretežno Francuska i Nemačka – žele da se otarase nacionalnih država. Spajanje nacionalnih država je osnovnih princip evropske zajednice još od 1956. godine. Ovaj princip je nešto od čega Poljaci, ili Holanđani, Šveđani, Španci i Nemci nisu voljni da odstupe.“

Ovaj predlog bi Briselu pružio moć da nametne politiku i implementira strategije koje bi se inače mogle suočiti sa ozbiljnim prigovorima od nekih drugih zemalja članica EU. Vimer je kao primer pomenuo priznanje Kosova i nedavne kvote migranata koje su nametnute državama članicama EU.

“Oni su želeli da vide Kosovo, srpsku pokrajinu, kao nezavisnu državu. Pet zemalja u Evropskoj uniji se nije složilo, uključujući Španiju, Kipar i druge. Da bi prevazišli ovakav razvoj, oni imaju ideju u Briselu da se reše glasanja u EU kakvo postoji danas,“ objasnio je on.

… “Merkelova je sama donela odluku – a ne nemački parlament, ne nemački zakon – da otvore nemačke granice,“ rekao je Vimer.

“Oni žele da promene unutrašnje zakone u Evrpi samo da bi omogućili nemačkim odlukama, ili francuskim odlukama, da nadvladaju nezavisnost zemalja kao što su Poljska, Mađarska, Češka Republika ili Slovačka.“

Veliki igrači, poput Nemačke i Francuske, žele da imaju moć da ostatku Evrope diktiraju kako će se stvari odvijati. U suštini, Francuska i Nemačka diktiraju tempo, podržane od strane njihovih prijatelja, dok manje zemlje, uglavnom one na istoku, samo treba uzmu ono što njihovi nemački prijatelji posluže. Ovaj potez bi rezultirao gubitkom suvereniteta time što bi većinu dobio Zapad.

 

(BalkansPress / Mediji)

Scroll to top