Srpski pasoš je sada vredniji i od onog iz vremena Titove Jugoslavije, jer trenutno bez vize možemo da putujemo u čak 111 država sveta, pokazalo je istraživanje.

Trenutno smo jedna od samo 11 država na planeti kojima nije potrebna viza za Kinu, a od "ozbiljnijih" zemalja, dozvolu za ulazak moramo da tražimo još samo za SAD, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju.

Prema saznanjima Informera, u Ministarstvu inostranih poslova upravo rade na tome da se vizni režimi sa ovim državama poboljšaju.

 

Diplomatski uspesi

U Ministarstvu inostranih poslova kažu da su ponosni na činjenicu da građani Srbije mogu da putuju u skoro 60 odsto država sveta bez ikakve posebne dozvole.

- Imamo bezvizni režim sa čak 111 država sveta, a od tog broja u tridesetak se ulazi tako što se na granici dobija formalna viza po dolasku, za koju se ne traži nikakva posebna dozvola. Sa druge strane, za ulazak u 88 država naši građani moraju da traže vize. Ministarstvo spoljnih poslova sprovodi niz aktivnosti radi liberalizacije režima ulaska, a posebno smo ponosni na dogovor između naše i kineske Vlade o ukidanju viznog sistema, koji je stupio na snagu 15. januara ove godine. Slične sporazume u poslednje vreme imamo sa Mongolijom i Moldavijom. U toku su pregovori o ukidanju viza sa više država, od kojih izdvajamo zemlje Latinske Amerike, Indiju, Jermeniju, Maleziju, Gruziju, Azerbejdžan i druge - kažu nam u Ministarstvu spoljnih poslova i napominju da nešto stroži uslovi važe za ulazak u našu zemlju:

- Ulazak bez vize u našu zemlju omogućen je državljanima 72 zemlje, dok građani 122 države moraju da traže ovu vrstu dozvole.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević rekao je za Informer da je veliki broj zemalja za koje građanima Srbije ne treba viza pravi pokazatelj koliki ugled naša zemlja sada ima u svetu.

- Vreme stare Titove Jugoslavije bilo je zlatno doba kada je naš pasoš mnogo vredeo. Sada se nakon decenija izolacije to doba vratilo i Srbija ponovo ima zavidan međunarodni položaj. Odsustvo viznog režima u 111 zemalja je jasan pokazatelj da postoji veliko poverenje u našu zemlju i da imamo veliki ugled u Evropi i svetu. Vize se uvode i zbog bezbednosnih razloga i terorističkih pretnji, ali i zbog ekonomskih migracija, i jako je dobro što je naša zemlja van svih tih trendova i kretanja - kaže Milivojević.

 

Dragocena neutralnost

Prema njegovim rečima, za Srbiju je veoma važno da ostane neutralna u svim svetskim sukobima i da ostane partner i sa istočnim i sa zapadnim silama.

- Izuzetno je važno što se dobro kotiramo kod svih moćnih država i na istoku i na zapadu. Mi smo jedna od samo 11 zemalja čijim građanima ne treba viza za Kinu, a uz to nam ne treba ni za Rusiju. To su velike stvari iz kojih je svima jasno da je Srbija danas jedna stabilna država, koja je poštovana u celom svetu - objasnio je Milivojević.

Zemlje u kojima državljanima Srbija ne treba viza (111):

Albanija, Andora, Argentina, Austrija, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Čile, Kina, Kostarika, Hrvatska, Kuba, Kipar, Češka, Danska, Dominikanska Republika, Ekvador, Estonija, Fidži, Finska, Francuska, Gambija, Gruzija, Nemačka, Grčka, Haiti, Honkong, Mađarska, Island, Indonezija, Izrael, Italija, Japan, Kazahstan, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Makao, Makedonija, Malta, Mikronezija, Moldavija, Monako, Mongolija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Palestina, Panama, Peru, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, San Marino, Singapur, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španija, Sent Vinsent i Grenadini, Svazilend, Švedska, Švajcarska, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ukrajina, Urugvaj, Vanuatu, Vatikan, Zambija
Zemlje u kojima se formalna viza dobija na granici/aerodromu:
Jermenija, Bangladeš, Bolivija, Kambodža, Zelenortska Ostrva, Komoras, Obala Slonovače, Džibuti, Dominika, Egipat, Gvineja-Bisao, Iran, Jamajka, Jordan, Kenija, Kirgistan, Laos, Liban, Madagaskar, Maldivi, Mauritanija, Mauricijus, Mozambik, Nepal, Nikaragva, Palau, Samoa, Sejšeli, Tanzanija, Timor, Togo, Tuvalu, Uganda, Zimbabve

 

Zemlje u kojima državljanima Srbije treba viza

Avganistan, Alžir, Angola, Antigva Barbuda, Australija, Ajzerbejdžan, Bahami, Bahrein, Barbados, Belize, Benin, Butan, Bocvana, Bruneji, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kanada, Centralnoafrička Republika, Čad, Kolumbija, Kongo, Demokratska Republika Kongo, El Salvador, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Etiopija, Gabon, Gana, Grenada, Gvatemala, Gvineja, Gvajana, Honduras, Indija, Irak, Irska, Kiribati, Kuvajt, Lesoto, Liberija, Libija, Malavi, Malezija, Mali, Maršalska Ostrva, Meksiko, Maroko, Mjanmar, Namibija, Nauru, Novi Zeland, Niger, Nigerija, Severna Koreja, Oman, Pakistan, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Filipini, Katar, Ruanda, Sent Kits i Nevis, Sent Lucija, Sao Tome i Principe, Saudijska Arabija, Senegal, Sijera Leone, Solomonska Ostrva, Somalija, Južnoafrička Republika, Južni Sudan, Šri Lanka, Sudan, Surinam, Sirija, Tajvan, Tadžikistan, Tajland, Tonga, Turkmenistan, UAE, Velika Britanija, SAD, Uzbekistan, Venecuela, Vijetnam, Jemen

Scroll to top