- Ovo predstavlja tipičan slučaj diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja koja je zabranjena Zakonom o zabrani diskriminacije i očekujemo da nam stigne pritužba. Ipak, nadam se da veći broj kompanija u Srbiji vodi antidiskriminatorne politike i da će ovakvih nedopustivih slučajeva biti sve manje - rekla je za "Telegraf" poverenica.

Oglas za posao kompanije “Zepter” za konsultanta šokirao je ovdašnju javnost. Tamo se, naime, između ostalih uobičajenih uslova, traži i da kandidatov IQ ne bude ispod 110, kao i da indeks njegove telesne mase bude između 19 i 24. Svi koji su videli ovaj oglas, najoštrije su ga osudili, kako na društvenim mrežama, tako i u stručnoj javnosti.

 

IQ jednak ili viši od 110 znači da prosečno inteligentne osobe ne dolaze u obzir za posao konsultanta, već samo visoko inteligentne (IQ 110-120) i vrlo visoko inteligentne (120-140). Drugo, budući da normalna telesna masa obuhvata indeks između 18 i 25, gojazni (30-40) ili patološki gojazni (preko 40) nemaju šansu ni da apliciraju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je oštro reagovala na ovaj oglas.

– Ovo predstavlja tipičan slučaj diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja koja je zabranjena Zakonom o zabrani diskriminacije i očekujemo da nam stigne pritužba. Ipak, nadam se da veći broj kompanija u Srbiji vodi antidiskriminatorne politike i da će ovakvih nedopustivih slučajeva biti sve manje – rekla je Janković.

Ništa drugačije nije reagovao ni Goran Miletić, programski direktor Civil Right Defenders, koji je oglas takođe opisao kao diskriminatorski.

– Svakako da osuđujem takve oblike diskriminacije koji su izuzetno česti u oglasima za posao, dok poslodavci misle da je to normalno – zaključio je.

Iz kompanije “Zepter” nisu želeli da komentarišu objavljeni oglas.

(Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top