* Rođena 28. septembra 1975. u Beogradu.

* Posle Pete beogradske gimnazije 1994. odlazi na američki Univerzitet Northwood i tamo tokom 1998. završava studije poslovne administracije, a zatim na engleskom Hull univerzitetu završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga.

*Govori engleski i ruski jezik.

* Tokom studija u Londonu radila je za "Srpski informacioni centar" čiji je glavni zadatak bio da održava kontakt između reformistički nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

 

* 2002. vraća se u Srbiju i radi prvo u Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU, a zatim prelazi u USAID

* 2011. zapošljava se u američkoj kompaniji za razvoj vetroelektrana "Continental Wind Serbia" i 2013. postaje direktor

* Aktivno učestvuje u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. i postaje predsednik UO

* Dobitnica je priznanja "Biznis dama godine" u kategoriji društveno odgovorno poslovanje za 2013.

* 2016. postaje ministar državne uprave i lokalne samouprave

IMOVINSKA KARTA

Plata ministra 88.825 dinara

Stan i potkrovlje 327,82 m2, kupovina

Kuća 167 m2, nasledstvo

Garaža 19 m2, kupovina

Stara devastirana kuća 30 m2, nasledstvo

Automobil "Toyota Rav 4", lizing

Ušteđevinu ima

 

PROČITAJTE I ŠIRU BIOGRAFIJU ANE BRNABIĆ

Ana Brnabić je menadžerka, nekadašnja ministarka državne uporave i lokalne i bivša potpredsednica Upravnog odbora NALED. Prva je ministarka koja se javno deklarisala ka o homoseksualka.

Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga na Hul univerzitetu u Engleskoj.

*Foto: Nebojša Mandić

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao Ju-es-ejd. Od 2002. do 2011. radi u Ju-es-ejd-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.

 

Za Brnabićevu je šira javnost čula u oktobru 2015. tokom afere "Lidija Udovički", kada je sajt Telepromter objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre nekadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od spomenute američke firme Continental Wind Serbia, ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun Continental Wind Serbia tvrdeći da je upravo ta firma u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo DŽozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

*Foto: Dado Đilas, Beta

Brnabićeva je, međutim, zajedno sa direktorom EMS i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja. Otprilike u isto vreme, u medijima se pojavila informacija da bi Ana Brnabić trebalo da bude na čelu "deliveri junita" u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija "deliveri juniti" nisu nikada zaživeli. U martu 2016. je u javnoj debati došla u sukob sa Fiskalnim savetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabićeva, nedvosmisleno zalagali. Članica je Upravnog odbora Peksim fondacije koja obezbeđuje stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridš studentima iz Srbije i Makedonije. Predsednica je savetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina.

U avgustu 2016. mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ju je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, što je ona oberučke prihvatila.

(Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top