BalkansPress

Dobro došli!

Dvojica gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su na Topčideru 2004. godine razoružani, a potom ubijeni, rekao je Tanjugu jedan od punomoćnika porodica ubijenih mladića, advokat Predrag Savić.

Do ovog šokantnog otkrića došlo je posle dopune forenzičkog nalaza pogibije .

 

Horor na Topčideru

On je istakao da nalazi Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada nepobitno, matematički, naučno, stručno i pravno pokazuju da je vojnike ubila treća osoba.

- U dopuni nalaza odgovoreno je na pitanja i dileme za koje do sada nismo imali najpreciznije odgovore, poput onog o zaglavljivanju metka u pušci Milovanovića i tragu broj 23 u vezi ubistva Dragana Jakovljevića - rekao je Savić napominjući da iz analize "proizlazi da su vonici razoružani i streljani".

Prema njegovim rečima, nalaz je dostavljen stručnim službama, čiji predstavnici sačinjavaju Komisiju za ispitivanje slučaja Topčider i Višem javnom tužiocu u Beogradu.

Kako ih nije sramota! - Odmah posle pucnjave, Vojska je izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe tvrdilo obrnuto - da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Komisija posle 12 godina

Stručne službe Vladine komisije za ispitivanje okolnosti pod kojima su stradala dvojica gardista u kasarni na Topčideru u oktobru 2004. godine počele su sa prikupljanjem informacija i odbradom podataka.

Komisiju, koja je formirana na inicijativu premijera Aleksandra Vučića, čine predstavnici iz Vojnobezbednosne agencija, Bezbesdnosno informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i Ministarstva odbrane i punomoćnici porodica. Komisija radi interresorno tako što svaka služba obavlja svoj deo posla, odnosno ne održava formalne sastanke.

*TUGA DO NEBA Petar Milovanović i Janko Jakovićević pale sveće na mestu gde su im ubijeni sinovi / Foto: Tanjug

Do formiranja Komisije je došlo posle 12 godina od smrti gardista posle sastanka premijera sa njihovim roditeljima, pa su u pretkrivični postupak koji vodi Više tužilaštvo u Beogradu uključene službe bezbednosti i resorna ministarstva.

 

Veštačenje FBI

Pretkrivični postupak protiv NN lica pokrenut je 2008. godine, nakon što je veštačenjem FBI-a stavljena tačka na višegodišnje špekulacije da li su gardisti ubijeni ili su se poubijali međusobno 5. oktobra 2004. godine.

Država Srbija je po nalogu Ustavnog suda porodicama isplatila po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvrone istrage kakva je do sada vođena, uz nalog tužilaštvu da sprovede brzu i delotvornu istragu koja će dovesti do razrešenja tog slučaja. 

Odmah posle pucnjave, Vojska je izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe tvrdilo obrnuto - da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo. 

*SPORNO VEŠTAČENJE Forenzičari su utvrdili da je u gradiste pucala treća osoba

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savet ministara SCG i Vrhovni savet obrane formirali su nezavisnu komisiju koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.

Izveštaj nezavisne komisije 2008. godine su potvrdili i forenzičari američkog Federalnog istražnog biroa (FBI-a).

 

Scroll to top