BalkansPress

Dobro došli!

Na današnji dan 1984.godine, jedna od najboljih jugoslovenskih klizačica Sanda Dubravčić upalila je na Olimpijskom stadionu "Koševo" olimpijski plamen i označila početak najvećeg sportskog događaja ikad održanog na ovim prostorima do tada.

Organizacija Zimskih olimpijskih igara 1984. godine koštala je 142,6 miliona američkih dolara, a putem TV-a događaj su pratile oko dvije milijarde ljudi na planeti. Ukupno je prodato 250 000 ulaznica, od čega samo u inostranstvu 200 000.

PROČITAJTE: OVO MORATE DA ČUJETE: Novak Đoković zapevao pesmu Erosa Ramacotija pred krcatom halom na Sanremu (VIDEO)

Učestvovalo je 1 272 sportista iz 49 zemalja, a sa događaja je izvještavalo više od 4 500 novinara. Nakon 14. zimskih olimpijskih igara, Sarajevu je, uz olimpijske objekte, ostalo 2 850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9 500 radnih mjesta.

Takmičenja su održana na Jahorini, Trebeviću, Igmanu, Bjelašnici, u "Zetri" i "Skenderiji". Jugoslavija je, nakon SSSR, odnosno Moskve 1980. godine, bila druga zemlja sa socijalističkim političkim uređenjem koja je dobila organizaciju ovog najvećeg sportskog događaja na planeti.

(BalkansPress / Izvor: Buka.com)

Scroll to top