BalkansPress

Dobro došli!

Novak Đoković je novi-stari šampion Vimbldona! Naš as je sa 7:6 (5), 6:1, 7:6 (4), 4:6, 12:12 (3) osvojio najprestižniji turnir na svetu protiv osmostrukog šampiona ove trave Rodžera Federera! I to nakon prvog taj-brejka u istoriji pri ovom rezultatu!

Prvi set je bio klasično ispitivanje snaga. Teniseri su držali svoje servise i bilo je jasno da ćemo gledati taj-brejk.

 

Đoković je počeo bolje u završnom delu prve deonice, na mreži je imao dve bravure kojima je zbunio, pokolebao rivala i poveo sa 3:1. Ali, uzvratio je Federer bekhend paralelama, vratio mini-brejk i ne samo izjednačio, već seriju produžio do 5:3 za njega. Ipak, servisima je Đoković uspeo da se vrati u život, potom da iskoristi loš slajs rivala i dođe do set lopte. Federer je servirao za 6:6, ali je bekhend dijagonalu poslao van polja za igru i nakon skoro sat vremena igre, u kojoj je Švajcarac bio za nijansu bolji, ne i dovoljno da slomije otpor srpskog asa, Đoković je poveo sa 1:0 u vimbldonskom finalu!

Novak Đoković

*Novak Đoković, FOTO: TANJUG/AP

Kada smo očekivali da Novak konačno zaigra kao što ume, dogodio se pad u njegovoj igri. Dozvolio je Federeru da napravi brejk na startu drugog seta, a zatim i još jedan za ubedljivih 3:0. Bio je to znak za našeg tenisera da spusti gard i praktično pokloni set švajcvarskom teniseru koji je u tim trenucima igrao kao u najboljim danima.

 

Lagano odigran drugi set kao da je doneo dodatnu snagu Đokoviću koji je ponovo počeo da igra kao što dolikuje prvom teniseru sveta. Rodžer i Novak su, kao i u prvom setu, ljubomorno čuvali svoje servise tako da je taj-brejk ponovo morao da odlučuje. U ta

I, ponovo je Đoković pokupio svu slavu. Brzo je poveo sa 3:0 i primorao je Federera da rizikuje.

Novak Đoković

*Novak Đoković, FOTO: TANJUG/AP

Švajcarac je uspeo da na kratku uhvati ritam i priđe na poen razlike (4:5), ali nije imao snage za preokret. Rodžer je u desetom poenu čak morao da zatraži i čelendž, međutim, kao i mnogo puta ove sezone u Vimbldonu, nije bio u pravu. Novak je pripao Đokoviću koji je lako sa 7:4 rešio treći set u svoju korist.

Međutim, kao i u drugom setu, Novak je i u četvrtom dozvolio Federeru da se vrati u život. Naš teniser je vezao nekoliko neiznuđenih grešaka i Švajcarac je, kao dlanom o dlan, poveo sa velikih 5:2.

 

Novak je u tim trenucima shvatio da sa 37-godišnjim Rodžerom nema šale i da, kako se meč približava kraju, Švajcarac igra sve bolje.

U osmom gemu četvrtog seta Novak je stigao do svoje prve brejk lopte u meču. Nije iskoristio prvu, ali jeste drugu i samnjio je prednost Federera na 3:5. Kasnije je na svoj servis stigao na 4:5, međutim, Švajcarac je pokazao da su retki dana kada će dva puta za redom da ispusti svoj servis - 6:4 za 2:2 i odlučujući peti set.

Rodžer Federer

*Rodžer Federer, FOTO: TANJUG/AP

U petom setu je odlučujući bio šesti gem, tada je Novak uspeo da napravi brejk i defintivno slomi rivala. Nakon toga, nova drama napravio je brejk Federer. Mogao je Novak da stane na odlučujućem poenu i proveri odluku jer je jedna lopta možda i bila u autu. Ali, to je tada bilo najmanje bitno, nastavljena je igra.

Stiglo se do 7:7, a onda i presudan gem meča. Napravio je Federer brejk kada je malo ko očekivao i slomio otpor rivala. A onda novo čudo, imao je Švajcarac dve brejk lopte, a onda je Novak napravio šou, vratio se sa ivice ambisa i još jednom poravnao rezultat (8:8). A onda, pa prosto igralo se gem za gem. Kao da su oba asa samo želela da uđu u taj famozni taj-brejk, pa da tamo odluče pobednika.

Meč je ušao u završnu fazu (12:12) i po prvi put u istoriji Vimbldona je odigran taj-brejk pri ovom rezultatu. Još jedan pokazatelj koliko je ovo istorijski duel, zaista sudar titana. Epski, da više ne može biti!

U taj-brejku je Đoković stigao do 4:1, ali se sapleo u sledećem poenu. Uplašili su se svi da ovo nije povreda, ali je uspeo da se pridigne i nastavi. Tada je Federer stigao i do 4:3, a onda ponovo sigurna igra našeg asa. I to je to Novak je po peti put osvojio Vimbldon! Najduže finale svih vremena je bilo prava poslastica za ljubitelje tenisa!

Novak Đoković - Rodžer Federer: 7:6 (5), 6:1, 7:6 (4), 4:6, 12:12 (3)

Scroll to top