BalkansPress

Dobro došli!

Mehanizam se sastoji od skimera, što je zapravo plastično kućište kroz koje se progura kartica u bankomat, i specijalne "fleš" memorije.

Policija je prekjuče u Beogradu uhapsila bugarskog državljanina L. V. I. (59) jer je ukrao čak 1,4 miliona dinara sa bankomata pomoću falsifikovanih platnih kartica.

PROČITAJTE: Bujica srušila most u Ljuboviji: Reka nosi sve pred sobom, poplavljen centar grada, još šest mostova u opasnosti (FOTO/VIDEO)

On se tereti da je u Beogradu od novembra 2019. na bankomatima postavljao uređaj za skidanje podataka, takozvanu libansku klopku, pomoću kog je krao podatke klijenata banke sa platnih kartica. Nakon toga je izrađivao falsifikovane platne kartice, u koje je unosio ukradene podatke klijenata i sa njima je podizao novac sa bankomata.

 

- Na taj način osumnjičeni L. V. I. ukrao je ukupno oko 1.400.000 dinara sa više računa građana. Osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu - saopštio je MUP.

Inače, u policiji su nam objasnili da je "libanska klopka" aparat koji se namontira na bankomat na mesto gde se stavlja kartica. Nije upadljiv i laicima izgleda kao deo bankomata. Ovaj aparat zatim očitava broj upotrebljene kartice, na osnovu koje se pravi lažna kartica i potom se skidaju pare s računa.

- Mehanizam "libanske klopke" sastoji se od skimera, što je zapravo plastično kućište kroz koje se progura kartica u bankomat, i specijalne "fleš" memorije, čija je funkcija da čuva podatke o karticama. Nakon što se "libanska klopka" postavi na bankomat, za šta je potrebno samo nekoliko sekundi, ona se nakon nekoliko dana demontira. Prevarant zatim na svoj računar prebacuje podatke svih klijenata koji su u tom periodu koristili određeni bankomat i pravi falsifikovane kartice. Što se tiče PIN koda, bez kog je nemoguće pristupiti računu, on se uglavnom snima skrivenom kamericom, ali postoje i uređaji koji automatski pamte brojeve koji se unose nakon ubacivanja kartice u bankomat - objasnili su u policiji. 

Scroll to top