BalkansPress

Dobro došli!

Nakon što je na Vračaru usred bela dana dignut u vazduh skupoceni "porše" koji je vozio Lazar Vukićević, označen kao navijač Crvene zvezde, sumnja se da bi ovaj napad mogao biti odmazda za ranjavanje Nikole Vavića, navijača "Alkatraza".

Iako je automobil u vlasništu Lazarevog oca Milorada Vukićevića, od samog starta je jasno bilo da je postavljeni eksploziv bio namenjen njegovom sinu Lazaru, koji je najčešće upravljao ovim vozilom. Policija sada pokušava da rasvetli da li je bomba trebalo da pošalje poruku mladiću ili je spletom okolnosti izbegao sigurnu smrt.

*FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Ko je postavio eksploziv i koji je bio motiv za tako nešto - zasad nije poznato, ali je istraga u toku. U međuvremenu, svetlo sumnje palo je i na Nikolu Vavića, problematičnog navijača Partizana i jednog od vođa navijačke grupe Alkatraz, inače dobro poznatog srpskoj javnosti i pravosudnim organima naše zemlje.

Nikola Vavić i Lazar Vukićević sukobili su se pre dve godine u toaletu jednog beogradskog kluba, a svađa koja se nastavila u separeu završila se ranjavanjem Nikole Vavića i njegovog druga Miloša Nikolića.

Vukićević i njegov prijatelj Nemanja Arsenović ubrzo su uhapšeni.

Kako smo ranije pisali, Vukićević po hapšenju nije odmah mogao da da iskaz u policiji, tvrdeći da se nalazi u teškom psihičkom stanju zbog tuče i da "ne može da se koncentriše".

 

Beogradski mediji su ranije preneli da se četvorka dobro poznaje još sa tribine, te da su motiv sukoba najverovatnije neraščišćeni navijački računi od ranije.

I to nije prvi put da se Vavić našao u centru obračuna koji su se završili upucavanjem ili hapšenjem. Po velikom broju krivičnih dela, divljaštvu i huliganstvu, još poznata su njegova braća, Aleksandar i Đura.

Aleksandar Vavić

Najstariji od tri brata, Aleksandar (33), poznat je po tome što je najpre bio vatreni navijač Crvene zvezde, a zatim je prešao da bodri Zvezdinog najvećeg rivala, predvodeći huligansku grupu "Alkatraz". Zahvaljujući upucavanju iz 2011. godine, kada je ranjen kod Pete beogradske gimnazije, za njega je saznala i šira javnost.

Aleksandar Vavić (u majici na pruge)

*Aleksandar Vavić (u majici na pruge)

Aleksandar je tada navodno znao ko je pucao na njega, ali to nije želeo da otkrije policiji, rekavši da nije video ko je potegao oroz jer je bio okrenut leđima. Pretpostavlja se da je sam želelo da poravna račune.

Već tada je uveliko bio povezivan sa rasturanjem droge na beogradskim ulicama i po raznim navijačkim obračunima. Njegov "kolega" sa tribine, Đorđe Prelić označen je kao jedan od organizatora ubistva Francuza Brisa Tatona, uhapšen je u Španiji 2014. i potom izručen Srbiji. Kako je duže vreme bio u bekstvu, postojale su određene sumnje da je Aleksandar Vavić delom finansirao njegovo bekstvo.

Aleksandar i Nikola Vavić

*Aleksandar i Nikola Vavić, FOTO: FACEBOOK

U februaru 2012. godine Vavić je osuđen na godinu dana zatvora jer je u januaru 2005. godine na Karaburmi nožem ranio Stefana Gajića. U vreme izvršenja tog dela Aleksandar je bio navijač Zvezde i nedugo posle toga prešao je na južnu tribinu.

Prema optužnici, do sukoba je došlo kada je grupa navijača Partizana žvrljala po Zvezdinim grafitima u Ulici Salvador Dalija na Karaburmi. Tokom fizičkog obračuna Vavić je Gajiću naneo tešku telesnu povredu ubovši ga nožem.

- Nisam kriv, napali su me motkama i ciglama neki pijani i drogirani momci kojima sam se javio na Karaburmi i pitao ih što žvrljaju grafit Zvezde. Bilo ih je mnogo i pobegao sam. Ne znam ko je i kako povredio Stefana Gajića. Bio sam simpatizer Zvezde tada, a 2010. sam počeo da navijam za Partizan. Pre Partizana sam navijao za reprezentaciju - branio se tada Vavić.

 

U maju 2013. godine Aleksandar je osuđen zbog ranjavanja Gajića, a godinu dana kasnije odluka suda je ponovo preinačena, nakon čega mu je zatvorska kazna bila produžena za godinu i deset meseci.

Demoliranje njegovog kafića "Holivud" na Karaburmi krajem 2013. godine takođe je okarakterisano kao navijački sukob, a policija je lisice na ruke stavila četvorici pripadnika navijačke grupe "Janičari".

Kod dvojice "Janičara" nađena su dva pištolja, a dvojica su na sebi imala pancire, zbog čega se pretpostavljalo da su imali nameru da ubiju.

- U tom trenutku u kafiću bila je Vavićeva supruga sa bebom i uspela je da pozove policiju, međutim nakon demoliranja lokala huligani su joj oteli mobilni i pobegli - rekao je tada za "Blic" izvor iz policije.

Braća Vavić

*Braća Vavić, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Aleksandra je u to vreme državni vrh označio kao čoveka koji je bavi narko-biznisom.

PROČITAJTE: ŠOK INTERVJU Milomir Marić progovorio o devedesetim, kriminalcima, Parovima, a iznenadiće vas ono što je rekao o ARKANU!

 

Nikola Vavić

Nikola Vavić je policijski dosije sebi "obezbedio" još u tinejdžerskim danima. Prvo njegovo hapšenje dogodilo se 2008. godine, kada ga je policija privela zbog izazivanja opšte opasnosti, a godinu dana kasnije završio je na trogodišnjoj robiji zbog dilovanja droge.

Tokom izdržavanja kazne protiv njega je pokrenut postupak jer je u zatvorskoj ćeliji pronađen mobilni telefon koji mu je, kako su tada preneli mediji, obezbedila jedna zatvorska službenica za 500 evra.

Nikola Vavić

*Nikola Vavić, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Iza rešetaka je proveo tri godine, a zatim ga je 2012. godine tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao.

Ni dve godine nije prošlo, a Nikola se ponovo našao u zatvorskoj ćeliji i to zbog upucavanja na beogradskom splavu "Blejvoč". Teško je ranio jednog pripadnika obezbeđenja, nakon čega su ga njegove kolege pretukle. Oslobođen je optužbi 2015. godine, jer je upucani mladić kazao da "ne zna" zašto bi Vavić pucao na njega, kao i to da se ne pridružuje gonjenu.

 

Zbog incidenta iz 2017. godine, koji se odigrao ispred jednog beogradskog splava, Nikola je 2018. osuđen na šest meseci kućnog zatvora uz nanogicu. On je tada, kao što smo već pisali, nasrnuo na mladića i devojku jer mu se nije dopala muzika koju slušaju.

- Šta slušate ciganske pesme, debili? - pitao je tada bahati mladić momka i devojku, a zatim su Vavić i mladić počeli da se svađaju i gurkaju. Kako bi sprečila dalji incident, devojka je stala između njih dvojice, okrenuta licem ka Vaviću, a on je potom udario toliko jako da se nesrećnica srušila na pod. Kasnije je ustanovljeno da joj je polomio lobanju.

Nikola je priznao ovo zlodelo i nagodio se sa Tužilaštvom.

Đura Vavić

I najmlađi brat Đura Vavić osuđivan je za više krivičnih dela. Uhapšen je 2011. zbog sumnje da je otimao dilere koji su odbijali da "rasturaju" heroin za ekipu s Karaburme.

Naime, on se tada sumnjičio da ih je sa saučesnicima odvozio na periferiju grada i nad njima se fizički iživljavao sve dok ponovo nisu pristajali da rade. Kod Đure je tada pronađen pištolj.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top