Budući lekari, medicinske sestre, ekonomisti, geolozi, inženjeri, umetnici, deca, penzioneri, poljoprivrednici... Nastradali su u seriji stravičnih saobraćajnih nesreća tokom proteklih mesec dana na putevima. Ovo su samo neki od 45 naših građana koji su poginuli na srpskim putevima za svega mesec dana, u periodu od 15. jula do 15. avgusta, zbog čije smrti je plakala Srbija.

 

Aleksandar Savatić (22)

Aleksandar Savatić

*Aleksandar Savatić, FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Dvadesetdvogodišnji Aleksandar Savatić, taksista iz Valjeva, završio je poljoprivrednu školu i nedavno se zaposlio kao taksista u jednom udruženju u svom gradu. On i njegova devojka, prema priči Aleksandrovih drugara, planirali su zajednički život čim Aleksandar stane na noge.

Međutim, svi njihovi planovi porušeni su kada se u njegov automobil, pri brzini od 170 kilometara na sat, zakucao pijani vozač.

Đorđe Subotić (19)

Đorđe Subotić

*Đorđe Subotić, FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Sa Aleksandrom Savatićem u automobilu je bio i Đorđe Subotić, 19-godišnjak iz Valjeva. Tek što je zakoračio u život, Subotić je nastradao zbog bahatosti pijanog vozača. U automobilu je bio sa svojim bratom od ujaka kod koga je porastao, budući da njegova majka živi i radi u Švajcarskoj. Njegov brat i dalje je u teškom stanju i lekari mu se bore za život.

Đorđe Belušević (22)

Đorđe Belušević

*Đorđe Belušević, FOTO: FACEBOOK

Prijatelj Aleksandra Savatića i Đorđa Subotića poginuo je 15 sati nakon stravične nesreće na Ibarskoj magistrali, uprkos borbama lekara da ga spasu. A možda bi i Belušević, kao bivši učenik Medicinske škole "Miša Pantić" u Valjevu spašavao živote da na njihov automobil kobne noći nije naleteo pijani Nikola Mihajlović.

Đorđeva baka ispričala je da joj se tog dana javio da ide sa društvom, ali da je bilo čudno to što se celu noć nije vratio kući, jer kako kaže, to nije bilo uobičajeno za njega.

 

 

Katarina Ivanković (20)

Studentkinja Rudarsko-geološkog fakulteta Katarina Ivanković (20) iz Petke kod Lazarevca nastradala je u istom sudaru kad i pomenuti mladići, s tim što je ona bila u automobilu kojim je upravljao pijani Nikola.

Katarina Ivanković

*Katarina Ivanković, FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Katarina, koju su porodica i prijatelji zvali Beba, bila je mezimica, a u danima koji su prethodili tragediji sa velikom radošću spremala se za svadbu svog rođenog brata, koju nažalost nije dočekala. O tome koliko je volela svog brata može se videti i po mnogobrojnim zajedničkim fotografijama koje je objavljivala na društvenim mrežama.

Stefan Kocić (20)

Mladić iz Niške banje poginuo je kada je na njega naleteo automobil dok je jednom čoveku, koga je prvi put tada sreo, sa drugarima pomagao da promeni gumu na "stojadinu". Iako mlad, već je radio kao pekar, a gazda ga je zbog marljivosti i odgovornosti imenovao šefom proizvodnje.

Stefan Kocić

*Stefan Kocić, FOTO: B. JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Stefanova majka ispričala je da je želeo da ode u inostranstvo da radi, ali da mu ona to nije dozvolila. Sada to sebi ne može da oprosti.

O njegovoj dobroti i nesebičnosti naširoko su pričali svi koji su ga poznavali, govoreći da ga je upravo ta dobrota i odvela u smrt. Njemu je, naime, presudio pijani vozač BMW-a koji nije imao vozačku dozvolu, a muškarac kome je pomagao da zameni gumu, videvši da je došlo do nesreće, pobegao je sa lica mesta i ostavio Stefana da počiva na drumu.

 

Vuk i Naum Pešić (8)

Pre nego što su punim plućima udahnuli život, u saobraćajnoj nesreći kod Požarevca poginuli su osmogodišnji blizanci. Jedan na licu mesta, a drugi dan kasnije u bolnici. I cela Srbija je za njima plakala.

Vuk i Naum Pešić

*Vuk i Naum Pešić, FOTO: PRIVATNA ARHIVA / FACEBOOK

Dečaci su pohađali osnovnu školu, a letnji raspust su odlučili da provedu kod oca, pošto su im roditelji razvedeni. Kobnog dana su sa tatom i babom krenuli na Srebrno jezero, na kupanje. Toliko su se, pričaju komšije, radovali tom putovanju, da su celo jutro proveli trčkarajući po dvorištu i pripremajući opremu za plažu. Ipak, do jezera nikada nisu stigli, pošto je na automobil kojim je upravljao njihov otac naleteo finski državljanin albanskog porekla, koji je zaspao za volanom.

 

Aleksandar Pešić (42)

Vukov i Naumov otac, Aleksandar, otišao je u smrt sa svojim mezimcima. Iako je bio razveden od supruge, komšije su ispričale da je ceo život posvetio sinovima, koje su on i supruga posle dužeg vremena dobili veštačkom oplodnjom.

Aleksandar Pešić

*Aleksandar Pešić, FOTO: PRIVATNA ARHIVA / FACEBOOK

Prerano je izgubio i brata, pa je mirnim životom stanovao sa roditeljima u okolini Kragujevca. Sa Aleksandrom i blizancima u njihovom automobilu poginula je i Aleksandrova majka Stanica.

Sara Lolić (18)

Samo dva dana pred svoje punoletstvo u nesreći je nastradala mlada Sara Lolić, kada je auto koji je vozila njena dve godine starija rođena sestra sleteo s puta.

Sara Lolić

*Sara Lolić, FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Tek što je završila treći razred srednje medicinske škole, radovala se svom punoletstvu, ali je samo dva dana pre njega ostišla u smrt.

Tanja Lacković (18)

Tanja Lacković

*Tanja Lacković, FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Tanja Lacković iz Klenja kod Bogatića, najbolja drugarica Sare Lolić, poginula je zajedno sa njom i još dvoje prijatelja u stravičnoj nesreći. Ambicija 18-godišnje tinejdžerke bila je da jednog dana obuče beli mantil i bavi se najplemenitijim pozivom. Ipak, njene velike želje prekinula je prerana smrt.

 

Ivana Bogunović (20)

Ivana Bogunović

*Ivana Bogunović, FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Sarina i Tanjina drugarica iz detinjstva nastradala je zajedno sa njima, vraćajući se iz noćnog provoda. Ivana se, kao i njene drugarice, radovala Sarinom punoletstvu, na kome je trebalo da se okupe. Pohađala je srednju Ekonomsko-trgovinsku školu u Šapcu, a u oktobru je trebalo da krene na fakultet.

Miodrag Jovičić (19)

Miodrag Jovičić

*Miodrag Jovičić, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Četvrti nastradali u stravičnoj nesreći bio je njihov drug Miodrag Jovičić, koji je inače živeo u Beču ali je u rodnu Srbiju došao na svadbu. Želeo je da se okupi sa svojim prijateljima koje nije video duže vreme, ni ne sluteći da će to biti poslednji put.

Ljubomir Marinkov (25)

Ljubomir Marinkov

*Ljubomir Marinkov, FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Ljubomir Ljuba Marinkov iz Srpskog Itebeja poginuo je na motoru, vraćajući se sa krštenja sa najboljim prijateljem. Ovaj 25-godišnji mladić bio je veliki ljubitelj dvotočkaša, zbog čega se na njegovoj sahrani moglo čuti da mu je njegova najveća ljubav došla glave. On i Dejan Tot poginuli su jer su naleteli na neosvetljeni traktor.

Ljubomir Marinkov je iz ugledne familije koja se bavi poljoprivredom, njegov otac Žarko je poznat kao stočar koji uzgaja veliki broj krava i ostale stoke, a tragično nastradali Ljubomir je najmlađi od trojce braće, koji je dane najčešće provodio u svojoj radionici, radeći na motorima i autima koje je toliko voleo.

 

Dejan Tot (23)

Ljubomirov najbolji prijatelj Dejan Tot sedeo je iza Ljube na motoru, kada su se sudarili sa traktorom pri velikoj brzini. Kao što su zajedno otišli u smrt i bili sahranjeni u istu grobnicu, Dejan i Ljubomir bili su nerazdvojni i za života.

Dejan Tot

*Dejan Tot, FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Često bi svraćao u radionicu svog druga Ljube da zajedno rade oko motora. Samo nekoliko dana pre tragedije trebalo je da otputuje kod sestre u Nemačku, zbog čega je bio presrećan, ali ga je tragičan splet okolnosti u tome zauvek sprečio. Prijatelji i poznanici su ga opisali kao pravog avanturistu, veselog, razdraganog mladića, uvek raspoloženog. Bio je, kažu, željan znanja.

Natalija (8) i Veljko (11) Stojković

Rođeni brat i sestra Natalija i Veljko Stojković nastradali su 17. jula, kada je automobil kojim je upravljao njihov deda udario u zadnji deo kamiona u zaustavnoj traci. Dečak je poginuo na licu mesta, a devojčica osam dana kasnije, u bolnici.

*FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Veljko je inače završio četvrti razred OŠ "Sveti Sava", a njegova sestra Natalija prvi. Družili su se mahom sa decom iz komšiluka, a Natalija je posebno izrazila želju da kobnog dana sa bratom i dedom pođe na Vlasinu. Plan je bio da ih nakon toga roditelji pokupa i zajedno svi krenu put mora.

 

Dobrila Milić (27)

Dobrila Milić nastradala je 23. jula kada se sa setrom vraćala s mora u automobilu kojim je upravljao njen verenik. Živela je sa verenikom Nebojšom u Novom Sadu, a sestre i on su se upoznali na poslu, od kada su nerazdvojni.

Dobrila Milić

*Dobrila Milić, FOTO: FACEBOOK

Porodica Milić pripremala se za svadbu koja je trebalo da se održi naredne godine. Međutim, radosni planovi srušili su se kao kula karata kada je na njih svojim automobilom naletela Ljiljana Manić.

 

Vida Milić (21)

Mlada, zaljubljena i puna života Vida Milić u smrt je otišla sa svojom sestrom Dobrilom. Vedra i nasmejana, kako su je opisali prijatelji, bila je veliki drug, uvek spremna da pomogne svima.

Vida Milić

*Vida Milić, FOTO: FACEBOOK

Nedavno je uplovila u ljubavnu vezu sa Božom, mladićem koji joj od njene smrti svakodnevno piše potresne ljubavne poruke. Vida i Dobrila sahranjene su zajedno, u belim kovčezima.

Ljiljana Mandić (62)

U istoj nesreći samo u drugom automobilu poginula je Ljiljana Mandić (62). Ona je bila za volanom "opel merive", koja se direktno sudarila sa "alfa romeom" kojom je upravljao Nebojša Aleksić.

Ljiljana Mandić

*Ljiljana Mandić, FOTO: PRIVATNA ARHIVA / FACEBOOK

Ljiljana je inače rođena u Bijelom Polju, radila je kao službenica u banci i u novembru je trebalo da se penzioniše. Iza nje su ostali suprug, sin i ćerka, koja se nakon tragedije obratila javnosti rekavši da njena majka nije svesno izazvala udes, već da se onesvestila za volanom.

O tome koliko je volela život i svet oko sebe pisala je i na društvenim mrežama.

Vladan Živković (30)

Ljubav prema motorima i brzoj vožnji bila je jača od svega za Vladana Živkovića (30) iz Vitanovca kod Kraljeva, koji je poginuo na magistralnom putu Bjelo Polje - Berane na svom motoru 21. jula.

Vladan Živković

*Vladan Živković, FOTO: SCREENSHOOT/FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA

Ambiciozan mladić koji je uspešno vodio jednu kraljevačku firmu za preradu drva u slobodno vreme je uživao na svojim dvotočkašima, koje je često i menjao. U tome ga nije sprečilo ni to što je do ovog sudara sa automobilom koji je sekao krivinu, imao devet nesreća.

Umor, vrućina, alkohol, nepažnja...

Tragična sudbina na srpskim drumovima stigla je ukupno 45 ljudi koji su od 15. jula do danas izdahnule usled povreda zadobijenih u saobraćajkama. Spisak okolnosti koji je uticao na to da nastradali ljudi skončaju u saobraćajkama je podugačak, ali se svodi uglavnom na ljudsku nepažnju, prebrzu vožnju, nepoštovanje propisa, vožnju u alkoholisanom stanju, i vožnju uprkos umoru vozača.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top