BalkansPress

Dobro došli!

Dejan Jović (46), uhapšeni zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata u beogradskoj policiji, osumnjičen je i da je lične podatke kriminalaca, adrese i matične brojeve, davao trećim licima, najverovatnije članovima kriminalnih grupa, saznaje "Blic".

Kako saznajemo, Jović je uhapšen zbog sumnje da je kolegi rekao da ne preduzima nikakve mere protiv muškarca za kojim se tragalo zbog nasilja u porodici. On je uhapšen u akciji Sektora unutrašnje kontrole i po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, i tereti se za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

To je međutim, samo kap koja je prelila čašu.

Jović je inače i jedan od pripadnika MUP koji je intenzivno radio na slučaju rasvetljavanja ubistva pevačice Jelene Marjanović na nasipu u Crvenki kod Borče. U tom slučaju, koliko je poznato, u njegovom radu nije bilo nepravilnosti.

 

Uhapšeni Jović se tereti da je i u 16 situacija neovlašćeno pristupao podacima građana u Jedinstvenom informacionom sistemu MUP-a i iste saopštavao trećim osobama.

Kako saznajemo, policija će u narednom periodu pokušati da otkrije s kim je sve sarađivao Jović i sumnja se da su u pitanju članovi kriminalnih grupa.

- Do sada se došlo do podataka da je Jović iz sistema izvlačio najčešće adrese i matične brojeve ljudi sa kriminalnim dosijeom. Verovatno za potrebe trećih lica - dodaje naš sagovornik.

Dejan Jović u srpskoj policiji radi dve i po decenije. Počeo je kao obični policajac i radio u Odeljenju unutrašnjih poslova Voždovac. Više od deset godina radi u Trećem odeljenju, gde je karijeru počeo kao inspektor, a zatim je bio šef grupe. Pre nekoliko godina postavljen je za zamenika načelnika Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata.

Svojevremeno je i Srbiju predstavljao na Crnogorskom primorju, tačnije bio je predstavnik MUP-a Srbije koji je tokom letnjih meseci bio na usluzi našim državljanima koje bi na odmoru zadesila neka nevolja. Tada je u poslovnim aktivnostima sarađivao sa kolegama iz Crne Gore.

 

Pao zbog nasilnika sa poternice

MUP Srbije je saopštio da je i protiv 36-godišnjeg policijskog službenika Policijske stanice Zvezdara zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, takođe po nalogu tužilaštva, podneta krivična prijava u redovnom postupku.

"Izvršenim proverama u PS Zvezdara utvrđeno je da se po predmetu nije postupalo u skladu sa zakonom, a policijski službenik je osumnjičen da je svesno obustavio dalji rad po navedenom predmetu", navodi MUP u saopštenju.

Kako "Blic" saznaje, reč je o nasilniku Siniši S, koga je samo od početka godine četiri puta prijavljivala supruga policiji, ali to nije dolazilo do tužilaštva. On ju je čekao ispred kuće i pretio joj joj i zvao je pogrdnim imenima. Nesrećna žena je bila očajna jer ništa nije stizalo do veće istance.

- Ono što je svakako "prljavi inspektor" uradio jeste da je svog kolegu zamolio da se u sistemu MUP-a čak i ne vidi da ima potraga za nasilnikom - dodaje naš izvor.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, navodi MUP Srbije.

 

PROČITAJTE:STRAVIČAN ZLOČIN U BIHAĆU: Muškarac ubio svoje troje dece, a zatim izvršio samoubistvo!

Radnik MUP-a uzeo mito od 500 evra

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, takođe po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su N. K. (41), zaposlenog u Sektoru za materijalno-finansijske poslove MUP-a, osumnjičenog da je u tri navrata primio mito, i to ukupno 62.000 dinara. On se tereti da je od odgovornih lica dva preduzeća i još jednog muškarca zahtevao i primao novac kako bi im omogućio uvid i dostavio deo poslovne i finansijske dokumentacije Sektora za materijalno-finansijske poslove MUP-a koja se odnosi na postupke prodaje sekundarnih sirovina, vozila i slično. Cilj je bio da te osobe na osnovu tih informacija u budućim planiranim postupcima steknu povoljniji status u odnosu na druge firme. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top