BalkansPress

Dobro došli!

Dvojica mladića albanske nacionalnosti, M. Ć. (19) i B. G. (23), koji su u nedelju ujutru oko tri sata pretučeni na taksi stajalištu kod Futoške pijace u Novom Sadu, prema prvim rezultatima istrage, sasvim slučajne su žrtve napadača. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, ovom incidentu je prethodila tuča više mladića ispred jednog kioska brze hrane u Futoškoj ulici, a nedaleko od mesta obračuna bili su i M. Ć. i B. G. Neki od učesnika tuče zatim su nasrnuli i na njih, jer su ih pomešali sa učesnicima tuče.

- Ne mogu da tvrdim da smo se B. G. i ja našli na meti huligana zato što smo pričali na albanskom - izjavio je, kako nezvanično saznajemo, M. Ć. inspektorima.

Po njegovim rečima, teško je da su napadači mogli da čuju više od jedne do dve reči, koje su njih dvojica prozborili. M. Ć. zato sumnja da su napadnuti nasumično, jer su se našli na ulici pred grupom huligana koja je već učestvovala u tuči na tom mestu.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najoštrije je osudio napad na dvojicu državljana Srbije albanske nacionalnosti u Novom Sadu. Povodom nemilog incidenta, šef države je zatražio da napadači budu što pre pronađeni i najstrože kažnjeni.

- Dobio sam vest o napadu na dvojicu mladića albanske nacionalnosti. To su srpski državljani, a svi naši građani moraju da imaju jednaku zaštitu. Od MUP-a zato tražim da počinioci budu što pre otkriveni i drastično kažnjeni. Mi nismo divljaci, Srbija je uređena zemlja - ocenio je Vučić i dodao da mu je žao što zbog puta u Kazahstan nije u mogućnosti da obiđe povređene.

Predsednik je rekao da ovakvi incidenti moraju najoštrije da budu osuđeni, a počinioci kažnjeni.

PROČITAJTE: "JUTJUB" CENZURIŠE BEOGRADSKI SINDIKAT: Kome smeta "Dogodine u Prizrenu"?

- Kako da tražim od generalnog sekretara NATO Stoltenberga da Srbi budu zaštićeni na KiM, ako nismo u stanju da zaštitimo građane druge nacionalnosti u našoj zemlji - kazao je Vučić.

Ovako žestoku reakciju predsednika države izazvao je napad zasada nepoznatih osoba na dvojicu mladića albanske nacionalnosti. Tom prilikom M. Ć (19) iz Prizrena teško je povređen, a B. G. (23), sa prebivalištem u Novom Sadu, zadobio je lakše povrede. Nja njih dvojicu nasrnula je četvoročlana grupa zasada nepoznatih osoba. Devetnaestogodišnjak je zadobio teške povrede, ali više nije životno ugrožen, i danas je premeššten u jedinicu poluintenzivne nege. Drugi, sa lakim povredama, istog dana je pušten kući.

 

- M. Ć. ima povredu glave, operisan je i bio je smešten u šok-sobu Urgentnog centra, ali je sada stabilno - rekao je danas dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, koji je zajedno sa Demom Berišom, predsednikom Matice Albanaca Srbije, posetio povređenog mladića u bolnici. - Očekuje se da za dan-dva bude premešten na dalje lečenje u Kliniku za neurohirurgiju.

Incident se, kako saznajemo, dogodio dok su dvojica mladića čekali da naiđe taksi. Grupa koja je nasrnula na njih udarala ih je i rukama i nogama. M. Ć. je pao i udario glavom o beton, pri čemu je zadobio teške povrede. Delimično mu je slomljena lobanja i imao je krvarenje u mozgu.

Očevidaca nemilog događaja nema, jer su u tom trenutku napadnuti mladići i izgrednici na ulici bili sami. Nešto kasnije, tuda je naišao jedan vozač, i ugledavši mladiće koji leže na pločniku, zaustavio se i pozvao Hitnu pomoć.

Na okolnim lokalima postoji video-nadzor, i kamere su delimično zabeležile incident, što bi trebalo da pomogne u identifikaciji i pronalasku napadača.

Kako saznajemo, M. Ć. je dva dana ranije došao u Novi Sad iz Prizrena, u potrazi za poslom. Po zanimanju je pekar, i trebalo je narednih dana da počne da radi u jednoj novosadskoj pekari. Drugi mladić B. G. već treću godinu živi u Novom Sadu. Incident su osudile i brojne političke stranke, udruženja i pojedinci.

 

DEMO BERIŠA: HVALA VUČIĆU I VUČEVIĆU

OVAJ incident je izolovan slučaj i poručujem mojim sunarodnicima, ali i svim građanima Srbije, da događaj nema organizovanu pozadinu i ni u kom slučaju ne treba ga predimenzionirati. Treba ga posmatrati kao vandalski čin, a ja se posebno zahvaljujem predsedniku Vučiću, koji je veoma jasno reagovao posle ovog događaja - poručio je danas Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, koji je sa sekretarom za zdravstvo dr Zoranom Gojkovićem i zamenikom gradonačelnika Novog Sada Srđanom Kruževićem posetio povređenog mladića koji se oporavlja u Kliničkom centru Vojvodine..

On je posebnu zahvalnost uputio i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, a očekuje da će policija vrlo brzo vinovnike privesti pravdi.

MILOŠ VUČEVIĆ: TO NIJE SRBIJA KAKVU HOĆEMO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je osudio napad na mladiće albanske nacionalnosti rekavši da "to nije Novi Sad kakav mi poznajemo i to nije Srbija kakvu hoćemo", kao i da se ovakvi slučajevi ne smeju tolerisati.

Naglašavajući da je ovakav čin nezakonit, nečastan i nemoralan, Vučević je skrenuo pažnju takvim izgrednicima, "koji misle da su patriote, ako bez razloga napadaju ljude druge nacionalnosti" da razmisle o tome da na ovakav način ugrožavaju bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, pa možda i u drugim mestima gde Srbi žive.

IŠTVAN PASTOR: BEZBEDNOST JE PRIORITET

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor izrazio je nadu da će se povređeni mladići brzo oporaviti, a zatim istakao da je bezbednost svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, prioritet kako državnih organa, tako i građana, i da ovakvi incidenti zaslužuju najoštriju osudu i reakciju.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top