BalkansPress

Dobro došli!

Miljan Kijanović odlikovan jer je za vreme talačke krize u Kraljevu izvukao napadaču iz ruke bombu bez osigurača i spasao desetoro, među kojima i petoro dece.

Kad smo izabrali ovaj posao, znali smo da često nosi rizik. Moramo biti svesni da ćemo neretko rizikovati i svoj život da bismo spasli druge. To znaju sve moje kolege, to je naš život, naša profesija. Uvek smo tu za građane Srbije i naš posao je da ih zaštitimo po svaku cenu.

 

Ovo za Kurir kaže Miljan Kijanović, pripadnik Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ), koji je odlikovan kao najhrabriji policajac na svečanoj akademiji MUP.

Borba s otmičarem

Kijanović je nagradu dobio jer je rizikovao svoj život da bi spasao građane 28. septembra prošle godine u intervenciji SAJ u Kraljevu tokom talačke krize. On je ušao u prostoriju u kojoj se nalazio Danijel Jovanović, koji je već bio izvukao osigurač ručne bombe, i bez zaštitne opreme se bacio na njega i sprečio ga da aktivira kašikaru.

- Ponosan sam na sebe, svoje kolege, ali i na sve pripadnike MUP. Priznanje koje mi je dodeljeno predstavlja snažan podstrek za mene, ali i druge kolege da nastavimo još bolje i efikasnije da obavljamo svoj posao - rekao je Kijanović za Kurir.

On je istakao da su sve akcije koje SAJ obavlja teške i rizične, ali se prisetio i akcije u Kraljevu.

 

- Tog dana trebalo je da oslobodimo ljude koji su bili taoci čoveka koji im je pretio ručnom bombom i da ga razoružamo. Nakon pregovora sa osumnjičenim, koji je držao deset talaca, među kojima je bilo četvoro dece i jedna beba, upali smo u prostoriju. Bacio sam se na njega i brzo ga uhvatio za ruku u kojoj je držao bombu, iz koje je već bio izvukao osigurač. Sprečio sam ga da je aktivira i tako sprečio tragediju. Ono što sa takvih intervencija uvek nosite u srcu jeste činjenica da ste spasli živote. To je ono što ostaje, što vas ispunjava srećom i daje snagu i podstrek da nastavite da radite istim i jačim intenzitetom - naveo je naš sagovornik.

Foto: Tanjug

Život nema cenu

Kijanović dodaje da je u tom trenutku razmišljao samo o spasavanju nedužnih ljudi.

- Kao pripadnik SAJ obučen sam da dejstvujem u najsloženijim i najrizičnijim situacijama i da se staram o bezbednosti i sigurnosti građana. I toga dana ja sam učinio ono što bi uradio svaki policajac. Spasti one čiji su životi ugroženi je misija našeg poziva i jedina moguća ljudska reakcija, jer život je jedan i on nema cenu. Moja poruka je jedna jedina - da nastavimo časno i profesionalno da obavljamo svoj posao, a svaki spasen ljudski život, bezbedna deca i građani najveća su nam satisfakcija i nagrada - zaključio je policajac.

Bogata karijera - SAJ je moja ljubav

Miljan Kijanović kaže da je oduvek želeo da radi u policiji. Kada se upisao u Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, na početku je dobio flajer o SAJ i poželeo je da bude njen deo.

- SAJ je moja velika ljubav, a uz mnogo rada, truda, obuke i rezultata postao sam njen deo, na šta sam izuzetno ponosan. U MUP sam počeo kao policijski službenik u Prijepolju. U SAJ sam prešao 2012. Završio sam nekoliko specijalističkih kurseva iz oblasti taktike specijalnih dejstava, kao i više obuka, kurseva i drugih vidova usavršavanja i edukacija iz specijalne taktike i borbe protiv terorizma - naveo je Kijanović.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top