BalkansPress

Dobro došli!

SERIJE provala u stanove i teških krađa na području Novog Sada prošle nedelje zaustavili su operativci kriminalističke policije otkrivanjem osumnjičenih, koji su deo međunarodne grupe koja se obijanjem stanova i krađom dragocenosti bavila u inostranstvu, ali i u našoj zemlji. Sumnjiče se za provale u četiri stana u Novom Sadu i dva u Beogradu.

U jednom novosadskom stanu, prilikom pretresa, zatečena je A. R., a pored nje, tu su još bili i B. R. i R. R., obe državljanke Hrvatske, i K. J. državljanin Francuske. Nađen je i alat za obijanje, koji će biti poslat na veštačenje, a ispostavilo se da je za R. R. bila raspisana lokalna potraga. Ona i državljanin Francuske su predati beogradskoj policiji.

- Imali su lažna dokumenta i nikada nisu imali prijavljen boravak u našoj zemlji, što je policiji znatno otežavalo rad - kaže Simo Jarčević iz Policijske uprave u Novom Sadu. - Kod njih su nađene stvari odnete iz stanova u Beogradu i Novom Sadu, a za neke predmete tek treba da se utvrdi poreklo. O otkrivanju ove grupe obavešten je i Interpol.

 

Po dosadašnjim operativnim saznanjima, ova grupa ima još četiri-pet članova, koji su trenutno u Milanu i Italiji. "Posao" su organizovali roditelji, a njihova deca uzrasta od 14 do 21 godine su odlazila u krađu. U inostranstvu bi se, kada bi bili otkriveni, predstavljali kao maloletnici, pa su s takvim izgovorom i u Srbiji pokušavali da se izvuku. U telefonu državljanina Francuske, kako saznajemo, nađene su slike skupocenih satova, a veruje se da potiču iz provale stana u Beogradu. Nađen je i alat koji odgovara tragovima provala u novosadske stanove, i on je dat na veštačenje.

Da je borba sa kradljivcima bespoštedna, potvrđuje i hapšenje Bačkopalančanina M. Đ. (33), koji se sumnjiči za 25 krađa u Titelu, Bačkom Petrovcu i Temerinu. Kuriozitet u ovom slučaju predstavlja to što je u pohare kuća i poslovnih prostorija u ova mesta udaljena desetine kilometara od Sremske Kamenice, gde je uhapšen, odlazio biciklom. Za njim su, inače, bile raspisane četiri potrage, jedna radi izdržavanja zatvorske kazne i tri lokalne, te je odmah odveden na robiju.

Ovaj tridesettrogodišnjak, prema policijskim podacima, višestruki je povratnik i do sada mu je pripisano tridesetak dela, a iz zatvora je izašao pre godinu dana, gde je bio takođe zbog teških krađa. Uhvaćen je u Sremskoj Kamenici, a u pretresu kuće koju je iznajmio pronađen je dvotočkaš i alat za koji se sumnja da je koristio prilikom provala. Novac je trošio za kupovinu narkotika, ali i na prostitutke.

PLjAČKAO ŽENE NA ULICI

LISICE na ruke, operativci iz grupe za teške krađe, stavili su i N. M. (33) iz Petrovaradina, osumnjičenom da je od marta do hapšenja počinio čak 13 teških krađa i jedno razbojništvo. On je na Novom naselju i Limanima pratio žene na ulici, a onda, prilazeći im s leđa, otimao tašne i novčanike. Jedna Novosađanka je teško povređena dok je pokušavala da se odbrani od napadača. Nesrećna žena je polomila ruku.

VIŠE RASVETLjENIH DELA

ČLANOVI međunarodne grupe, kao i dvojica osumnjičenih, otkriveni su za samo pet dana, od 11. do 16. maja. Operativci novosadske kriminalističke policije navode da je od početka godine rasvetljeno 75 odsto ovih krivičnih dela. Lane je taj procenat iznosio 68 odsto.

 

(Izvor: Vecernje novosti.rs)

Scroll to top