BalkansPress

Dobro došli!

Meštani Martonoša i dalje se živo sećaju krvavog pira Radeta Šefera (55), koji je nakon sinovljeve svadbe ubio šestoro ljudi: mladu snaju, njene roditelje, svoju suprugu, tasta i taštu.

KANJIŽA - Tuga, pustoš i nemir i dalje se nadvijaju nad banatskim selom Martonošom u blizini Kanjiže, gde je 17. maja 2015. Rade Šefer (55) iz Sente počinio nezapamćen masakr ubivši šestoro ljudi.

 

Dan nakon venčanja svog sina Vlastimira, Šefer je, naoružan automatskom puškom, krenuo u krvavi pohod nezadovoljan sinovljevim izborom i novonastalim rodbinskim odnosima.

Ubilački pohod

Incidenti su započeli već na svadbenom veselju, nakon čega je Šandor odveden u pritvor zbog pretnji supruzi Roži. Sledećeg, kobnog jutra 17. maja Šefer je, odmah po izlasku iz policijske stanice, krenuo u selo Orom, gde je najpre ubio tasta Jenea (74) i taštu Gizelu (68) Traćiku. Odatle se odvozi u selo Martonoš, gde ubija mladu Nataliju Bajtai (25), njenog oca Šandora (52) i majku Karolinu (43), kao i svoju suprugu Rožu, koja je kod njih potražila sklonište. U masovnoj pucnjavi jedan hitac pogađa i mladinu tetku iz Francuske Nataliju Donžon, čiji suprug Emanuel uspeva stolicom da ubije Šefera i tako okonča krvavi pir. Smrt su čudom izbegli jedino mladin brat Žolt, kao i ubičin sin Vlastimir.

 

- Mladin brat Žolt, jedini preživeli iz porodice Bajtai, vratio se pre godinu dana u kuću u kojoj su mu pobijeni najmiliji. Shvatio je da mora da nastavi život, završio je školu i zaposlio se. Vreme prolazi, ali rane još krvare - kazao je za Kurir rođak porodice Bajtai.

On kaže da se mladina tetka iz Francuske oporavila od povreda, ali da s njom Žolt nije u kontaktu.

Soba u kojoj je počeo krvavi pir... Rođak Traćika pokazuje mesto gde je zatekao mrtvog ujaka

*Foto: Soba u kojoj je počeo krvavi pir... Rođak Traćika pokazuje mesto gde je zatekao mrtvog ujaka

Poljuljani odnosi

- Žolt veruje da je ona jednim delom odgovorna za sve što se dogodilo. Nataliju i Vlastimira je zvala kod sebe, a s njima je trebalo da krene i Roža, što je navodno i isprovociralo Šefera. Nismo u kontaktu ni s Vlastimirom - kaže naš sagovornik.

U kući Traćika u selu Oromu reporteri Kurira zatekli su rođaka Oskara Molnara, koji je prvi pronašao leševe Jenea i Gizele.
- Ni posle dve godine iz glave ne izlazi slika ubijenog ujaka. Glava mu je ležala na stolu u lokvi krvi. Na vratima su još rupe od gelera. Ujna je bila na vratima, pokušala je da pobegne, ali nije uspela - rekao nam je Molnar.

Rođak brine o imanju... Porodična kuća Traćika

*Foto: Rođak brine o imanju... Porodična kuća Traćika

 


Upropašten život

VLASTIMIR JE DRUGI ČOVEK

Oskar Molnar kaže da se Vlastimir od tragedije potpuno promenio i da s bratom živi u Mađarskoj.
- To više nije isti mladić. Skoro i da ne dolazi ovde. Čuo sam da je prestao da se bavi sportom i da učestvuje na moto-trkama. Kupili su motocikle. Ne znam ni da li ima devojku i da li će se ikada odlučiti da se ponovo oženi. Njegov otac mu je upropastio život - kaže Molnar, koji s porodicom već dve godine živi ns ujakovom imanju i održava ga.


Zaboravljen

BEZIMENI SPOMENIK

Na grob Radeta Šefera postavljen je spomenik, ali bez ikakvih obeležja. Da on tu počiva, svedoči samo krst s njegovim imenom.
- Tu je sahranjen Šeferov otac i sad on. Skoro da mu niko ne obilazi grob - rekao je jedan meštanin.

 


 

(Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top