BalkansPress

Dobro došli!

ZBOG mučenja i zlostavljanja maloletnog autističnog dečaka, Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je logopeda Ranka Vukovića na šest meseci zatvora, uslovno na tri godine, i odredio mu privremenu meru zabrane rada sa maloletnicima od godinu dana. Na prvostepenu presudu Vuković ima pravo žalbe.

Kako se navodi u presudi, poznati logoped iz Beograda, u privatnoj ordinaciji, 2. novembra 2015. počinio je fizičko nasilje nad petogodišnjakom koji ima kompleksne funkcionalne probleme, i koji je bio u pratnji dadilje iz bebi-servisa.

 

- Dečak je došao na terapiju u ordinaciju u kojoj radi okrivljeni. Logoped ga je najpre energično po ruci lupio nekoliko puta, a zatim, pošto maloletnik nije bio saradljiv i počeo je da cvili i da se skuplja, stavljajući ruke u usta, povukao ga je za kosu iza ušiju, za zulufe - stoji u presudi. - Zatim je dete snažno povukao da bi ga ispravio u stolici, jer se iskrivilo i pokunjilo. Nastavio je da mu govori da je nenormalan i da ne može da radi sa detetom koje roditelji nisu vaspitali. Nakon toga ga je izbacio iz ordinacije.

Mada je na suđenju naveo da se ne oseća krivim, Vuković je priznao da je dečaku lupio nekoliko čvrga po rukama, kao i da je izbacio njega i dadilju. Žena je posvedočila da je dečaku od udaraca ostao podliv na ruci, da je sve bilo praćeno psovkama i da su “ispraćeni” rečima: “Marš napolje!”

Kako je potvrdio njegov otac S. S., za “Novosti”, po izlasku dečak se uznemirio, počeo da plače i viče.

UDRUŽENjE PROTIV ZLOSTAVLjANjA NATAŠA Labović, predsednik Udruženja logopeda, ističe da se Udruženje protivi zlostavljanju dece: - Ne bismo voleli da neko poistoveti celu profesiju sa ovim slučajem, jer među logopedima ima divnih ljudi koji su mnogima pomogli. Godinama apelujemo da se donese zakon o našoj delatnosti, koji bi uredio i licenciranje. Umesto toga, spremljene su izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima nam se uskraćuje pripravnički staž i državni ispit, pa logopede više neće zapošljavati domovi zdravlja. Plaćaće ih oni koji imaju para.

- Danima je bio potišten, a u početku je odbijao i da jede - rekao je S. S. - Noću se budio i plakao.

Odmah su ga pregledali stručnjaci Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i utvrdili da je vidno uznemiren, da ima otoke i crvenilo na licu, oko ušiju i na prstima. Nije želeo kontakt sa lekarom i dadiljom, nije prihvatao igračku i nije se smirivao na poznate pesmice i igre.

 

Njegovo stanje veštačili su i stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje. Konstatovali su da ima usporen psihomotorni razvoj, a da su neadekvatni tretmani, koji nisu pratili njegove mogućnosti, pospešili uznemirenost, razdražljivost i otpor. Naveli su i da pokret odrasle osobe kao kad se udari čvrga ili bilo kakvo fizičko kažnjavanje deteta, spada u zlostavljanje uz napomenu da su deca ometena u razvoju naročito osetljiva na loša postupanja.

- Javna je tajna da ovo nije prvi slučaj zlostavljanja dece sa autizmom i smetnjama u razvoju koje je uradio Vuković, ali jeste prvi koji se našao pred sudom - kaže S. S. - Da bi se sakrio od javnosti, on je posle prvostepene presude promenio naziv ordinacije “Kabinet za glas, govor i sluh” u “Samoglasnici”, gde tretman od 45 minuta naplaćuje 20 evra, a deca na terapije idu svakodnevno.

Ranko Vuković za “Novosti” demantuje da je tukao dečaka i kaže da je mališanov otac moćan, pa je pokrenuo hajku protiv njega preko organizacije “Mi, razočarani, izdani i gladni Srbije”, kako bi mu naneli štetu:

- Oni su prosledili različite informacije o meni preko “Fejsbuka” mojim prijateljima, poslali dopise svim domovima zdravlja, direktorima dečjih ustanova. U drugostepenom postupku dokazaću da sve to nije istina i da nisam zlostavljao nijedno dete. Sudija je odredila meru privremene zabrane obavljanja delatnosti, iako ona nije tražena u optužnom predlogu, pa sam siguran da će biti oborena.

 

(Izvor: Vecernje novosti.rs)

Scroll to top