Američki milijarder stoji iza nasilnih protesta koji već četiri dana besne u Skoplju… On finansira opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije, koji na silu pokušava da dođe na vlast, tvrde mediji.

Američki milijarder Džordž Soroš pravi haos u Makedoniji, tvrde analitičari. Oni navode da poznati berzanski špekulant finansira najveću opozicionu stranku Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koja na silu pokušava da dođe na vlast u Skoplju.

Dugo spremani neredi

Kako mediji tvrde, na Soroševom platnom spisku je SDSM Zorana Zaeva, koji nakon odluke predsednika Đorđa Ivanova da oslobodi sve umešane u aferu „Prisluškivanje“ predvodi nasilne proteste.

{adselite}- Stranka SDSM dobija velike količine novca od Soroševog Instituta za otvoreno društvo (OSI). Pored toga finansiraju je i Nacionalni demokratski institut (NDI), Nacionalni pokret za demokratiju (NED) i ostale zapadne organizacije – navodi štampa u Skoplju.

Prema pisanju medija, Sorošev Institut dao je više od 100 miliona dolara nevladinim organizacijama i političkim partijama od 1991, kad je otvoren u Makedoniji. Kako bi pridobio široku podršku, Soroš finansira i medije, poput televizija Telma i 24 vesti, koje propagiraju navodne proevropske proteste.

Analitičari u Makedoniji podsećaju da američki bogataš stoji iza mnogih „obojenih“ revolucija u svetu, između ostalih onih u Gruziji, Ukrajini, Tunisu, Egiptu… Oni navode da je scenario sličan i za Makedoniju.

- Stranka SDSM pokrenula je još pre dve godine aferu kojom je optužila vlast da je godinama nelegalno prisluškivala građane. Međutim, te informacije je SDSM dobila zapravo od zapadnih službi, koje su prisluškivale političare, biznismene, novinare i ostale u Makedoniji. Time je izazvala haos i napravila razdor među Makedoncima, koji je sada eskalirao – ocenjuju stručnjaci.

Da Soroš stoji iza najnovijeg talasa nasilja, tvrdi i lider najuticajnije partije VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski.

On je u jučerašnjem obraćanju javnosti rekao da je Zaev u saradnji sa Sorošem odavno isplanirao proteste u ovom periodu, pred izbore, koji treba da se održe 5. juna.

- Zaev je odluku predsednika Đorđa Ivanova da abolira aktere afere „Prisluškivanje“ iskoristio samo kao povod. Nasilni protesti koji se dešavaju već dva dana odavno su planirani. On želi da napravi haos, da uvede anarhiju, sve što nije u interesu makedonskog naroda ni VMRO DPMNE. Cilj mu je da izbegne izbore i na vlast dođe pučem, uz pomoć Soroša i SAD – naveo je Gruevski i naglasio da će se boriti protiv ukrajinskog scenarija u Makedoniji.

Dobra namera

On je dodao da nije uticao na odluku Ivanova i javno se od nje ogradio.

- Mislim da svi treba da odgovaraju za krivična dela koja su počinili. Međutim, ne sumnjam da je Ivanov odluku o aboliciji doneo iz dobre namere – smatra Gruevski.

 

 

Inače, Makedoniju potresaju nasilni protesti od utorka, nakon što je Ivanov rešio da oslobodi krivičnog gonjenja svih 56 osoba umešanih u aferu „Prisluškivanje“. Pristalice opozicione SDSM tada su počele da divljaju po Skoplju, Bitolju i još nekoliko većih mesta tražeći da Ivanov podnese ostavku.

U glavnom gradu Makedonije demonstranti su demolirali kancelariju predsednika Ivanova, spalili sav nameštaj i pokrali vredne predmete. Razbijene su i kancelarije Ministarstva pravde, kao i desetine lokala po Skoplju. Policija je uhapsila najmanje 13 huligana, koji su lupali izloge, vladine kancelarije i palili kontejnere.

 

(Informer)

Scroll to top