Dokumentarac prikazan na nemačko-francuskoj Televiziji „Arte“ Hrvatskoj nanosi sramotu prikazujući je kao močvaru najcrnjeg fašizma, piše zagrebački „Jutarnji list“.

Reč je o dokumentarnom filmu „Desno, dva, tri - kamo će otplutati Evropa?“, naslovljenom po pionirskoj koračnici iz perioda DDR-a.

Glavni fokus filma je Nemačka, ali su za „Arte“ ekipu najjeziviji i vizuelno najživopisniji primer desnog ekstremizma u današnjoj Evropi - oni hrvatski. Hrvatskoj je, piše ovaj zagrebački dnevnik, posvećena cela poslednja trećina filma, koja je vizuelno najšokantnija i dramaturški udarna.

 

 

Hrvatska je u filmu predstavljena kao turistički raj za brojne Evropljane. Ali, kako navodi jedna hrvatska sagovornica, inače turistički vodič, „to je fasada, predstava“. Kamere „Arte“ TV potom prikazuju okolinu Jasenovca i brojne ratne ruševine išarane ustaškim „U“.

A priča o Hrvatskoj se potom nastavlja „u srcu tame hrvatskog nacionalizma“, navodi list. „Prikazuje se Milanovićeva prošlogodišnja vojna parada, potom fešta u Kninu, dernek u Čavoglavama“, piše list i dodaje da se čini da nemački dokumentaristi nisu imali previše problema da pronađu „provokatore“ koji bi „naružili“ Hrvatsku.

Ustaše

Ustaše |*Foto: Tanjug

„Prikazuju pijanu ekipu u šatoru koja u delirijumu peva ustaške pesme. Snimaju devojku s ustaškom kapom koja uz harmoniku pleše na ulici. Brojni euforični dobrovoljci jedva čekaju da pred ’Arteovim‘ kamerama salutiraju fašističkim pozdravom“. U nastavku filma, ekipa „Artea“ predstavlja aktere nove hrvatske narodne desnice.

 

„U filmu se pojavljuju potpredsednik Sabora Ivan Tepeš i šef mladih HČSP-a Frane Čirko, a dok ga autori intervjuišu u stranačkom štabu, upozoravaju publiku da se iza njegovih leđa na zastavi nalazi fašistički slogan ZDS-a“, navodi list i dodaje da ekipa dokumentarca spominje i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Prikazana je i njegova fotografija sa ustaškom kapom. Podsećaju da je zemlja godinama bila u recesiji, navode da je nezaposlenost mladih visoka, te grafikonom ukazuju da je u razdoblju krize levica izgubila, a desnica dobila stotine hiljada glasova.

Kolinda  pod crnim  barjacima

*Kolinda pod crnim barjacima, Foto: Tanjug

I Kolinda u društvu ustaša

U filmu se pojavljuje predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se grli i druži s razdraganom masom. „Snimatelj švenkuje na podlakticu jednog od ’novih prijatelja‘ predsednice. Na njoj je tetoviran nemački krst iz Prvog svetskog rata s upisana dva ustaška U. Nema šta, vrh SOA je zaslužio smenu: ’saboteri‘ su se približili samoj predsednici!“.

 

(Izvor: Alo.rs)

Scroll to top