Haško tužilaštvo odbilo je da raspravlja o stotinama dokumenata koje je odbrana dr Radovana Karadžića htela da dostavi sudskom veću, saznaju nezvanično "Novosti". Ovi spisi umnogome bi promenili tok suđenja i praktično bi, kako ukazuje naš sagovornik, mogli da dovedu i do oslobađajuće presude.

Prema ovim navodima, Sudsko veće nije ni imalo prilike da se upozna sa sadržinom tih papira, jer je proces stopiralo Tužilaštvo.

 

 

- Tako smo praktično i blokirani u nameri da ih obelodanimo - kaže naš sagovornik uoči izricanja presude prvom predsedniku Republike Srpske, koja je zakazana za 24. mart. - Za vreme trajanja procesa protiv Karadžića spremili smo 177 dopisa sa stotinama oslobađajućih činjenica u slučaju protiv Karadžića, ali je Tužilaštvo sve odbilo. Serž Bramerc već mesecima, gde god se pojavi, govori o presudi kao da je već donesena. Izgleda da on već zna kakva će biti. To je protivno svim pravnim normama. Treba podsetiti javnost i na to da su se poništavala suđenja, pa je očigledno da je Tužilaštvu u Hagu sve dopušteno. S druge strane, odbrana ne sme ni na koji način da pritisne Sudsko veće, jer odmah slede kazne.

U porodici Karadžić navode da je proces protiv Radovana Karadžića, koji je trajao sedam i po godina, "raskrinkao svaku mogućnost u pravično suđenje u Hagu" i da je "pritisak koji Sudsko veće ima od Tužilaštva ogroman i prisutan na svakom suđenju".

- Niko od porodice Karadžić neće prisustvovati izricanju presude. Odluku ćemo dočekati kod kuće. Tako smo svi zajedno odlučili, jer i da odemo u Hag ne bismo mogli da budemo uz Radovana - kaže, za "Novosti", Sonja Karadžić Jovičević, Karadžićeva ćerka.

SVEDOČILO 586 OSOBA

Suđenje Karadžiću za navodne ratne zločine koje je kao predsednik RS i glavnokomandujući Vojske RS počinio za vreme građanskog rata u BiH, počelo je 29. oktobra 2009. godine, a završeno je 7. oktobra 2014. iznošenjem završnih reči Tužilaštva i odbrane. Pred Sudsko veće Haškog tribunala u predmetu "Karadžić" ukupno je izvedeno 586 svedoka, a od tog broja Tužilaštvo je izvelo 337 osoba, odbrana 248, dok je jedan svedok davao iskaz na poziv Sudskog veća.

(Novosti.rs)

Scroll to top