Farma braće Milana i Dragiše Glogovca, smeštena na 1.100 metara nadmorske visine u gatačkom selu Dražljevo, primer je uspešnog porodičnog gazdinstva na kojem se teško i marljivo, ali pošteno, zarađuje za život od svoje zemlje i stoke, uz uzajamno poštovanje i bratsku slogu.

Milan i Dragiša su udružili snage i pre šest godina osnovali farmu. Svi članovi njihovih porodica, a ima ih 10, danonoćno rade, u porodičnoj slozi, i na gazdinstvu su za kratko vreme stekli pravo blago - sada imaju 500 ovaca, 30 krava i jednog bika.

Osim njih, u selu više gotovo da i nema stalnih meštana. Selo je udaljeno desetak kilometara od Gacka i okruženo bogatim pašnjacima, idealnim za ispašu stoke. Glogovci neće u grad, neće da napuste dedovinu.

 

 

U šali kažu da je Milan generalni direktor, Dragiša izvršni, a njihove supruge, Veselinka i Draginja, menadžeri. "Radnu snagu" čine Milanovi sinovi Đorđe, Boriša i Radiša, kao i Dragišini naslednici, Radovan i Miloš. Podrška im je i baka Đurđa koja ponosno gleda kako deca rade na farmi. Obiđe ih i Milanova kćerka Ljubica koja se udala.

- Na imanju svi rade. Zna se šta su čiji zadaci. Posla, hvala bogu, uvek ima, čak i previše, ali sve stignemo. Zemlja se obrađuje, stočni fond nam raste, širimo i prostor za smeštaj stoke. Momci su vredni i naša su desna ruka na imanju - kaže, za "Novosti", pedesetpetogodišnji Milan Glogovac.

Vredne ruke proizvode zdravu hranu - kravlje i ovčije mleko, sir, sveže i sušeno meso... Gatački plato je idealno mesto za to, jer su u pitanju očuvana priroda, nezagađena zemlja i voda.

Do pre nekoliko godina u selu nije bilo organizovanog otkupa mleka, pa su ga Glogovci jedno vreme odvozili u susednu Gračanicu, gde je bila stacionirana otkupna stanica mlekare "Pađeni" iz Bileće. Sada, zahvaljujući mlekari, na sopstvenoj farmi imaju postavljen laktofriz (kotao za mleko), kapaciteta 1.000 litara, i zajedno sa još dvojicom proizvođača iz susednog sela Bahori, svakodnevno otkupljivačima predaju oko 500 litara mleka.

- Imamo modernu mehanizaciju i sisteme za mužu krava, ali bez vrednog rada mojih sinova i nećaka ne bismo uspeli da ostvarimo ovo što sada imamo - ponosan je Milan.

Farma bi uskoro mogla da dobije i prvog inženjera poljoprivrede - Đorđa, Milanovog sina, koji studira na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Ostali sinovi su, po završetku srednje škole, radno mesto odmah našli na porodičnoj farmi.

- Posao je težak, ali mi to radimo u opuštenoj atmosferi. Sve je lakše kad imate podršku braće i rođaka. Mi smo jedan uigran tim - kaže nam dvadesetčetvorogodišnji Radiša Glogovac.

Njegov rođak, dvadesetosmogodinjši Miloš Glogovac, kaže da sa lakoćom odrađuje svakodnevne poslove.

- Mnogi naši prijatelji su otišli u grad da rade teške poslove, a malo su plaćeni. Mi smo odlučili da ostanemo na imanju i da pokušamo da svojim radom stvorimo još veću i uspešniju farmu - rekao nema je Miloš.

 

U poslednje vreme najviše ulažu u proširenje prostora za stoku. Tako su pre nekoliko godina izgradili namenski objekat za smeštaj ovaca, površine oko 400 kvadratnih metara. Osim toga, gazdinstvo poseduje uređenu klanicu i sušare za meso, kao i nekoliko objekata za skladištenje kabaste stočne hrane.

Posvećeni su proizvodnji zdrave hrane za stoku - ozime žitarice, deteline, ječma i tritikale.

- Na takvoj ishrani krave daju od 10 do 15 litara mleka dnevno, što je u ovakvim uslovima privređivanja izuzetno dobra proizvodnja - rekao nam je Dragiša.

OSTAJEMO OVDE!

Za vreme sezonskih poslova Glogovci angažuju i dodatnu radnu snagu, uglavnom za čuvanje stoke. O kvalitetu grla sa farme porodice Glogovac svedoče nagrade i priznanja koje su dobili na mnogobrojnim stočarskim manifestacijama.

Glogovci poručuju da neće stati.

- Nastavićemo da radimo i privređujemo, uz slogu i porodičnu ljubav. Glogovci su takvi uvek bili i ostaće! - kaže Milan.

ČEKAJU PRVU SNAJU

Nijedan od Milanovih i Dragišinih sinova još nije oženjen. Glogovci s nestrpljenjem očekuju prvu snaju. Nema sumnje, biće to veliko svadbeno slavlje, koje će simbolično da umanji postojeći jagnjeći fond.

- Momci su sada na potezu. Mi smo rakiju već spremili - kaže Milan.

 

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top