BalkansPress

Dobro došli!

Behudin Husić, koji je nepravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog svirepog ubistva četvorice Srba 1996. godine, uhapšen je po međunarodnoj poternici Okružnog suda u Bijeljini.

Nakon 25 godina "skrivanja" Husića je u Špionici kod Srebrenika locirala i uhapsila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

- Jedna osoba uhapšena je po međunarodnoj poternici i nakon kriminalističke obrade biće predata u nadležnost Okružnog suda u Bijeljini. Po naredbi Opštinskog suda u Srebreniku izvršen je pretres prostorija koje koristi uhapšeni zbog sumnje da je počinio krivično delo nedopušteno držanje oružja - saopštila je SIPA.

Husić je jedan od četvorice optuženika koji su 1998. godine u odsustvu osuđeni na 61 godinu zatvora zbog ubistva četvorice Srbe u selu Krušev do kod Srebrenice. Husić je tada dobio 11 godina zatvora, na po 20 su osuđeni Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš, dok je Samir Avdić dobio 10 godina.

 

Svi su bili nedostupni istražnim organima, pa je za njima raspisana poternica. Husić i Hasić, koji je uhapšen prošle godine, za to vreme su nesmetano s porodicama živeli u opštini Srebrenik, uživajući zaštitu i pomoć Nasera Orića i pripadnika njegove zločinačke jedinice. O kakvoj se zaštiti radilo najbolji svedoči činjenica da PS Srebrenik više od 20 godina nije želela da realizuje sudsku poternicu. Za to vreme Husić i Hasić nisu imali ni dokumente, ali ih to nije sprečavalo da rade ili voze automobile, na šta je policija "žmurila".

S druge strane, Avdić je 2007. uhapšen u SAD i izručen u BiH. Nakon ponovljenog suđenja i žalbi Vrhovni sud RS mu je smanjio kaznu na pet godina zatvora koju je odležao u KPZ Bijeljina i Foča. Harbaša se sa porodicom nalazi u Luganu u Švajcarskoj, gde je zatražio azil. Iako je u toj zemlji hapšen po poternici, nikada nije izručen BiH. Hasić je uhapšen prošle godine i posle sedam meseci provedenih u pritvoru pušten je na slobodu uz mere zabrane i obavezu javljanja policijskoj stanici. U toku mu je ponovljeno suđenje.

*ŽRTVE: Petrović, Modraković, Ristanović i Zekić, Foto Oslobođenje

Svi se terete za svirepi zločin koji je počinjen 2. maja 1996. godine u okolini Srebrenice kada su ubijeni Đorđe Petrović, Nikola Modraković, Momčilo Ristanović i Vlajko Zekić iz opštine Milići. Radilo se o bezobzirnom i brutalnom zločinu, motivisanom nacionalnom mržnjom.

Prema operativnim podacima, optuženi su u to vreme naoružani lutali šumama oko Milića i Srebrenice. Žrtve su sreli u šumi, gde su oni spremali građu za pokrivanje Zekićeve kuće i svirepo ih ubili. Nad žrtvama je počinjen stravičan masakr jer su im motornom testerom odsecane ruke, noge i glave, a tela su potom spaljena.

NEGIRALI ZLOČINE

MEDIJI u FBiH, ali i sami optuženi su tvrdili da su bili žrtve montiranog procesa. Odnosno da su osuđeni na osnovu priznanja koja su potpisali pod prisilom, jer su bili izloženi torturi i batinanju. Hasić je u razgovorima medijima tvrdio da je za "17 minuta osuđen na 20 godina zatvora" i da zbog toga ne želi da se odazove bilo kom sudu u Srpskoj.

Scroll to top