BalkansPress

Dobro došli!

Mržnje od strane Bošnjaka, Hrvata i Albanaca prema Srbima ne jenjava.

U spotu se pojavljuju trojica mladića - Albanac, Hrvat i Bosanac, koji za stolom ugostiteljskog objekta razgovaraju na koji način su proterali Srbe s Kosova i iz Hrvatske, te kako im probleme zadaju u Bosni i Hercegovini. Nakon toga za sto prilazi četvrti muškarac koji izgovara da je Republika Srpska, entitet u Bosni i Hercegovini, "sada ujedinjena". Trojica mladića potom beže iz ugostiteljskog objekta.

Bosanski mediji pišu da će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razmotriti ima li u spotu političke partije "Ujedinjena Srpska" elemenata kršenja Izbornog zakona BiH. Predsednik CIK-a Željko Bakalar potvrdio je Al Jazeeri da će CIK razmatrati zakonitost spornog videospota, nakon što je na društvenim mrežama, kako je kazao, izazvao oštre reakcije javnosti, uključujući one da spot širi međuversku i međunacionalnu netrpeljivost među građanima Bosne i Hercegovine.

 

Nešto manje od dva meseca pre lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 15. novembra "Ujedinjena Srpska" je objavila ovaj spot koji traje nešto manje od jedne minute. Poslednjih desetak sekundi spota pojavljuje se i predsednik stranke Nenad Stevandić, zastupnik u državnom Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Prema pisanju tamošnjih medija, spot je očekivano izazvao žestoke reakcije u javnom prostoru Bosne i Hercegovine, naročito na društvenim mrežama, što je Nenad Stevandić okarakterisao kao "izlive mržnje i srbofobije".

Scroll to top