BalkansPress

Dobro došli!

Turistički radnici na crnogorskom primorju očajni zbog tekuće sezone.

- Ovako nije bilo ni kad je bio zemljotres, rat. Stolice u kafićima prazne, u jednom hotelu zauzete tri sobe. Najgora turistička godina ikada u Crnoj Gori.

Ovako turistički radnici opisuju trenutno stanje na crnogorskom primorju. Iako je leto u zamahu, u turističkim centrima vrlo malo gostiju, gotovo da mogu da se prebroje na prste jedne ruke. Osim domaćih gostiju, onih iz unutrašnjosti Crne Gore, u hotelima, na plažama - pustinja.

PROČITAJTE: "Šta je, došli ste ovde da se snimate!?": "Lala" vršio žito i u polju zatekao gole muškarce i mladu (VIDEO)

Nesumnjivo je da je turizam privredna grana koja je najviše pretprela i trpi posledice pandemije korona virusa. Predsezona nije ni postojala, a početak letnje sezone je takav da nema izgleda da će se nešto značajnije popraviti. Čak i da se ovog sekunda otvore granice sa Srbijom, odakle dolazi najviše gostiju, teško da bi sezona mogla da bude iole spasena.

 

A naznaka otvaranja granica nema i vrlo je verovatno da neće biti otvorene bar još 10-15 dana, možda i kasnije. Gotovo cela srpska estrada voli da letuje i bude viđena u Crnoj Gori. Ove godine toga nema. U najboljem slučaju, ostaće avgust, ako se do tada nešto bitnije ne promeni.

Turistički radnici, vlasnici ugostiteljskih objekata su očajni. U ovo vreme, sezona bi se ranijih godina već zahuktala. A danas...

U Starom Baru je od 60 ugostiteljskih objekata otvorenosamo deset, ali i u otvorenim kafanama i restoranima stolice su prazne. Po koji meštanin ispija kafu, ali to je daleko od očekivanog. Ugostitelji tvrde da za sada posluju u minusu i da se "neće izvući" ove godine, piše podgorički dnevni list.

Crna Gora

*Crna Gora, Foto: RINA

PROČITAJTE: KORONA NESTAJE USKORO Nestorović otkrio kada će se virus povući! Pre 10 dana se DESILO NEŠTO NEVEROVATNO!

Ugostitelji se žale

"Ova godina je dobro počela, januar je bio nikad bolji, ali kakva je situacija svima tako je i nama. A što se tiče posla, kao što vidite nema ni deset odsto što je prošle godine bilo. Vikendom bude, dođu Budvani, Podgoričani, ali sve je to slabo. Prošle godine je bilo Kineza, Spanaca, Južnoamerikanaca, Amerikanaca, Francuza, Čeha, Poljaka, Slovenaca, bilo je ljudi sa svih strana... Sada nema ni najave da će doći. Srbija još nije otvorena, a bez njih je slab promet. Sad da dođu, vratila bi nam se sezona", rekao je Edon Feka koji radi u ćevabdžinici.

Restoran "Tajana" takođe prazan. Vlasnik Dragan Asović, koji već 40 godina radi u turizmu, tvrdi da je ovo najgora godina ikada.

 

Kaže da je u prvoj smeni zaradio samo evro!

"Ceo radni vek sam radio po hotelima od Sutomora do Bara, nema objekta gde nisam bio šef. Kada sam pošao u penziju otvorio sam ovaj restoran, ali ove godine nema šanse da se izvučemo, ovo je najgora turistička godina od kada znam i od zemljotresa i od devalvacije i kada je bio rat... Sve je prazno. Imam dosta prijatelja sa strane kažu da je svuda teško i nema najave dolaska, sve su priče biće... Žena mi je na Korčuli, kaže i tamo je prazno, na dubrovačkom Stradunu nema pet ljudi", priča Asović.

PROČITAJTE: Zašto neki ZARAŽENI KOVIDOM-19 nemaju ni simptome, a neki se BORE ZA ŽIVOT: Stručnjaci tvrde da je KLJUČ u ovoj stvari!

Ni u Sutomoru nije ništa bolje. Na plažama domaći gosti, ali su kafane prazne. U hotelu "Sato" popunjene su samo tri sobe i ne znaju da li će se situacija promeniti, jer, kako kažu, sve zavisi od otvaranja granica.

Reči zaposlenih u hotelu da su imali grupu Mađara od kada je hotel otvoren otvorili 20. juna, ali da su sada popunjene samo tri sobe i to domaćim gostima.

Scroll to top