BalkansPress

Dobro došli!

Državni sekretar SAD-a Majk Pompeo predstavio je sinoć izveštaj o verskim slobodama u svetu, a u delu o Crnoj Gori SAD su veome rezervisane prema politici Mila Đukanovića i nema jasnog stava povodom odredbi Zakona o slobodi veroispovesti, već se citiraju stavovi suprotstavljenih strana u vezi s tim pitanjem.

Kako je navedeno u izveštaju koji tretira dešavanja iz prošle godine, u decembru je parlament doneo Zakon o slobodi veroispovesti i pravnom statusu verskih zajednica, koji je zamenio akt o položaju verskih zajednica iz 1977. godine, usvojen još u periodu postojanja SFRJ, u vezi s kojim su se zvaničnici saglasili da je zastario i neadekvatan.

U izveštaju se ističe da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) naglasila da je novo zakonodavstvo diskriminišuće, navodeći da se njime nepravedno omogućava državi da utvrdi vlasništvo nad verskim objektima ili zemljištu izgrađenom ili dobijenom zahvaljujući javnim prihodima ili „zajedničkim investicijama građana“, ili je bilo u vlasništvu države do 1. decembra 1918. godine, i za koje nije bilo dokaza o vlasništvu od verskih zajednica.

 

Kako se tvrdi, SPC je ukazala da je zakon nejasan, jer nije precizirao na šta se „dokazi o vlasništvu” odnose.

SPC je izjavila da te mere znače „oduzimanje i nacionalizaciju verskih objekata”, i da se to dešava, iako SPC ima vlasničku dokumentaciju za svaku od svojih nekretnina, ali da ni ta dokumenta ne bi bila dovoljna.

„Vlada je odgovorila da novi zakon definiše uslove da se pitanja vlasništva utvrde u skladu s postojećim administrativnim i građanskim procedurama, navodi da neće biti ad hok odluka izvan propisanih pravnih procesa, niti je bilo namere da se izbace vernici iz verskih objekata“, navodi se u izveštaju koji je sinoć predstavio Majk Pompeo.

Ističe se da su Vlada i deo verskih zajednica potvrdili pojedinačne sporazume, koji su ostali na snazi bez obzira na novousvojeni verski zakon.

„Široko rasprostranjene demonstracije obeležile su raspravu o zakonu, a nastavile su se i kasnije“, piše u izveštaju.

Ukazano je da je tokom glasanja u parlamentu bilo uličnih protesta u Podgorici, i da su se odigrali i u nekoliko drugih gradova širom zemlje, uz izveštaje da su protesti uglavnom bili mirni, osim izolovanih slučajeva bacanja kamenja i ispaljivanja vatrometa na policiju.

 

„Bilo je i izveštaja o internetskim podsticanjima nasilja. SPC je optužila Vladu i predsednika (države Mila) Đukanovića za podsticanje etničkih stavova koji izazivaju podele. Premijer Duško Marković rekao je da „ne postoji skrivena agenda“ koji ima cilj preuzimanje imovine SPC. Nakon usvajanja zakona 27. decembra, SPC je organizovala redovne mirne proteste na koje je izašlo hiljade ljudi. Neki skupovi u Nikšiću i Podgorici imali su više od 50.000 učesnika. Građani su blokirali puteve u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Herceg Novom, Tivtu, Baru i Andrijevici, dok su drugi učestvovali u šetnjama od svojih gradova do mesta održavanja. SPC je najavila da će sazvati proteste četvrtkom i nedeljom svake sedmice dok parlament ne ukine zakon. Oni su takođe najavili da će osporavati zakon pred Ustavnim sudom. Vlada i analitičari navode da naizgled postoji koordinirana kampanja dezinformacija, propagande i provokacije, od kojih neke dolaze iz trećih zemalja, koje traže da se dogode etnonacionalističke podele i izazivaju sukobi kroz proteste", navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Ističe se da su ostale verske grupe, uključujući Katoličku crkvu i Islamsku zajednicu, iznosile da pitanje verske imovine treba regulisati drugim zakonima i da se to ne tretira zakonom o slobodi veroispovijesti, mada im je kasnije ukazano da je to pitanje između Vlade i SPC.

„Neke verske zajednice izrazile su zabrinutost zbog zakona, smatrajući da njegove odredbe predstavljaju korak ka stvaranju de fakto državne religije, navodeći da je Vlada snažno favorizovala (kanonski nepriznatu. prim.aut.) Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Crnogorska pravoslavna crkva bila je jedina verska zajednica koja je prihvatila imovinske odredbe zakona, navodeći da bi zakon „vratio njihovu zakonitu imovinu“, istaknuto je u tekstu izveštaja.

Scroll to top