BalkansPress

Dobro došli!

Oko 1.000 migranata iz Bihaća narednih dana biće prebačeni u novi kamp "Lipa", napravljen u istoimonom srpskom selu u blizini Bihaća. Iako su srpski povratnici mesecima apelovali da se ne pravi migrantski kamp na tom području, vlasti u FBiH su iskoristile epidemiju virusa korona, i dok se svi bore sa tom pošasti, ipak su sprovele svoj plan.

Da sve bude još gore po Srbe koji žive na ovom području, stotinak metara od ulaza u kamp je pravoslavna crkva. Sveštenstvo je tražilo od gradskih vlasti da obezbede bogomolju strahujući da će migranti da je oskrnave. Odgovor nisu dobili.

PROČITAJTE: Rezultati nove studije u Kini otkrivaju JEZIVE PODATKE: Virus MUTIRAO u najmanje 30 varijacija! Ovo je NAJVEĆA PREPREKA ka pronalasku leka

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, kaže da je selo Lipa kao i druga srpska naselja zaboravljeno od vlasti u FBiH i za ta mesta nije ništa urađeno na infrastrukturi, dok se za migrante sve završava za mesec dana.

- Put, voda, struja, internet, u kampu je sve obezbeđeno. U selo bi se možda neko i vratio da je nešto od toga urađeno za Srbe - kaže Radanović.

 

On ističe da Srbi s pravom strahuju kako će sada da se odvija život na tom području.

- Za mesec dana su napravili centar i to su uradili u vreme pandemije, na brzinu, kada mi nismo mogli da reagujemo. Nismo imali mogućnost kretanja, niti da priđemo Bihaću - kaže Radanović.

Kako kaže, na ovaj način stiže i poruka da su federalne vlasti efikasne kada je u pitanju uzurpacija srpske imovine, dok problemi sa kojima se suočavaju srpski povratnici širom tog entiteta nikada neće doći na dnevni red.

PROČITAJTE: Vesna Pešić brutalno izvređala Novaka Đokovića zbog stava o vakcini

Goran Broćeta, delegat Kluba Srba u Domu naroda PBiH kaže da je predratnim stanovnicima poslata jasna poruka da tu više nemaju šta da traže.

- Na nama ostalim Srbima koji živimo u FBiH je da se zapitamo da li će možda Drvar, Grahovo ili Glamoč biti nova lokacija kako bi se razbila i najhomogenija srpska teritorija u Federaciji - poručio je Broćeta.

PROTESTI

Ministarka rada i izbeglih lica Livanjskog kantona, Vasilija Broćeta, ističe da je sa narodom spremna da ode u Lipu i usprotivi se premeštanju migranata.

- Kada su potrebni karantini za zaražene virusom, skoro da nije bilo rešenja, a sada kamp za 1.000 migranata nikne za nekoliko dana - istakla je ministarka.

Scroll to top