U bošnjačkom političkom koru zavladala je opšta panika posle poruka predsednika Francuske Emanuela Makrona za list "Ekonomist". Naime, francuski predsednik, govoreći o Bosni i Hercegovini, u opsežnom razgovoru je rekao da je BiH "tempirana bomba" koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava se s problemom povratka džihadista.

PROČITAJTE: U Nevesinju ne žele više Ćetkovića i Lutkića: "Toliko potcenjuju nas ovde, kao da smo pasli travu"

Zbog ovih izjava predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komišić pozvao je na razgovor francuskog ambasadora u BiH Gijoma Rusana, a osude izjave stižu i od bošnjačkih političara i Islamske zajednice.

 

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da je ovakav potez Komšića zabijanje glave u pesak i bežanje od problema, koje političko Sarajevo radi 25 godina.

- Umesto da se na najodgovornijim mestima u BiH prodiskutuje o problemu povratnika sa ratišta po Bliskom istoku i stvarne pretnje od terorizma u BiH, ovde se napada svako ko o tome ne želi i neće da ćuti, a sada je na red došao i predsednik Francuske Emanuel Makron - naglasio je Dodik.

On dodaje i da da stavovi koje Komšić javno iznosi ili koje će saopštiti posle razgovora sa francuskim ambasadorom nisu stavovi BiH, jer o njima ne postoj saglasnost unutar Predsedništva BiH.

 Tročlano Predsedništvo BiH

*Tročlano Predsedništvo BiH

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama i terorizma, kaže, za "Novosti", da je Makron poslao jasnu poruku Sarajevu i SDA, da zaštita terorista i povratnika sa ratišta širom sveta više ne prolazi.

- U BiH imate katastrofalan sistemski odnos prema radikalnim teroristima koji se vraćaju sa sirijskih i drugih ratišta. Oni dobijaju minimalne zatvorske kazne, od godinu dana, a koje plate i uopšte i ne idu u zatvor. Tako po povratku mogu slobodno da šetaju po BiH i šire i truju narod radikalnim stavovima - pojašnjava Galijašević.

 

On, dalje, kaže da je Francuska locirala problem terorizma u Evropi, i to je BiH.

- BiH je godinama odskočna daska za teroriste. Iz BiH teroristi odlaze dalje u Evropu - ističe Galijašević.

Prema podacima bezbednosnih službi iz BiH, na povratak iz Sirije čeka oko 350 državljana BiH. Do sada ih se već vratilo nekoliko desetina.

*Foto AP

EVROPSKI SCENARIO ZA RUSIJU

Predsednik Francuske Emanuel Makron smatra da Rusija ima tri scenarija za razvoj, od kojih je prvi - da Rusija povrati status supersile. Taj scenario vidi kao komplikovan, jer Rusija ne raspolaže dovoljnom ekonomskom silom i brojem stanovnika. Drugi put razvoja, kaže, jeste "evroazijski model", ali u tom scenariju problem je Kina kao dominantna regionalna sila. Kao treći scenario Makron je naveo pronalaženje novog i izbalansiranog modela odnosa sa Evropom: "Moskva trenutno na Evropu gleda kao na američkog vazala zbog toga što se NATO drastično približio ruskim granicama, ali u budućnosti taj stav može biti revidiran", naglasio je. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je prokomentarisao da u Makronovim rečima postoje elementi koje Moskva koristi prilikom saradnje sa drugim državama.

Scroll to top