BalkansPress

Dobro došli!

TOKOM ratova na području bivše Jugoslavije silovane su hiljade žena, a mnoge su ostale trudne. Međutim, njihova deca još uvek nisu prepoznata kao žrtve rata, piše Dojče vele.

PROČITAJTE: 

Deca nastala kao rezultat silovanja u BiH su poznata pod nazivom "nevidljiva deca".

Ajna Jusić, 25-godišnja studentkinja psihologije iz Sarajeva, jedna je od njih.

Njihove majke su silovane od strane vojnika sa suprotne strane, ali i UN-ovih mirovnih snaga.

"Kada sam imala 15 godina, u jednoj sam kutiji našla mamine nalaze od psihologa i psihijatra i njenu izjavu koju je dala neposredno nakon silovanja. Bila sam sama kod kuće i mislim da sam nestala, više nisam znala ko sam", rekla je Ajna.

 

Majka je isprva nije htela da zadrži,Ajninu majku Sabinu silovao je hrvatski vojnik. Ona je negirala da je trudna sve dok nije bilo prekasno za pobačaj.

"Ma nisam ni pomislila da je zadržim, samo sam čekala termin i datum da se rešim 'toga nečega', nisam je ni nazivala detetom", rekla je Sabina Jusić. Međutim, situacija se promienila i ipak ju je zadržala. 

Dodala je kako bi Ajna možda imala lagodniji život da ju je dala na usvajanje i da se ne bi bavila onim čime se sada bavi.

Ipak, Ajnin očuh Nusret ju je oberučke prihvatio i rekao da mu bez nje život ne bi imao smisla.

Naime, Ajna je pokrenula nestranačku, nevladinu i neprofitnu organizaciju Zaboravljena deca rata, koja deluje na području Bosne i Hercegovine.

Njihova misija je "osigurati pristup obrazovanju, adekvatnoj socijalnoj zaštiti, psihološkoj podršci, tržištu rada i pristup pravdi kroz razumevanje i zaštitu prava dece rođene zbog rata".

Ajna kaže da je ponosna na svoju majku i njenu snagu.

"Ja sam njeno dete. Nema veze što sam ja dete iz čina mržnje, ali sam ja njeno dete. Ona me prihvatila, ona me voli i ona želi da budem sretna", zaključila je Ajna

 

SILOVANE ŽENE RODILE HILjADE DECE

U periodu između 1992. i 1995. Bosna je bila puna masovnih ubistava, etničkog čišćenja i silovanja od strane vojnih snaga.

Procenjuje se da su silovane žene rodile do četiri hiljada dece.

Mnogi su decu koja su nastala kao produkt ratnog silovanja prozvali "kopiladi" i "decom neprijatelja", a kolektivna trauma je još uvek tabu tema u bosanskom društvu, piše Dojče vele.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top